La șapte ani după dezvăluirile fostului contractor NSA Edward Snowden despre programul de supraveghere în masă a telefoanelor americanilor, o instanță a decis că programul era ilegal și șefii serviciului de informații nu au spus adevărul, relatează agenția Reuters.
Într-o decizie pronunțată miercuri, Curtea de Apel de pe Circuitul 9 a arătat că programul lipsit de un mandat care a colectat conversațiile a milioane de americani încalcă legea privind supravegherea informaţiilor externe şi poate fi considerat un act neconstituţional.
Edward Snowden, care a fugit în Rusia ca urmare a dezvăluirilor făcute în 2013, este încă sub acuzare pentru spionaj în Statele Unite. El a reacționat pe Twitter afirmând că decizia reprezintă o vindecare după ce a fost numit infractor.
„În urmă cu şapte ani, când ştirile mă numeau infractor pentru că am spus adevărul, nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi pentru a vedea instanţele de judecată din SUA să condamne activităţile NSA ca fiind ilegale şi, în aceeaşi hotărâre, să mă crediteze pentru că le-am expus", a scrie Edward Snowden, pe Twitter.
Dovezi că NSA construi în secret o bază de date de mare amploare cu conversațiile telefonice ale americanilor a fost prima și cea mai puternică dintre dezvăluirile făcute de Snowden și publicate de The Guardian.
Până în respectivul moment, oficialii de top din NSA au insistat că serviciul nu a colectat niciodată cu bună știință informații despre cetățeni americani.
După apariția dezvăluirilor lui Snowden, oficialii americani au replicat prin a argumenta că programul era vital în lupta cu terorismul din plan local.