Mister în Scoția: o navă-spion fără echipaj a eșuat pe o insulă din apropierea bazei submarinelor nucleare britanice

08 Oct 2020 | scris de I.D.
Mister în Scoția: o navă-spion fără echipaj a eșuat pe o insulă din apropierea bazei submarinelor nucleare britanice

Săptămâna trecută un mic vas fără echipaj a eșuat pe insula stâncoasă Tiree a Scoției, la 100 de mile de baza submarinelor nucleare britanice de la Faslane, scrie Forbes.

Garda de coastă locală n-a reușit până acum să afle cine este proprietarul, dar configurația navei sugerează că se afla într-o misiune secretă.

Nava a fost identificată ca fiind un Wave Glider, model fabricat de compania americană Liquid Robotics, care este capabilă să navigheze mii de mile și este utilizată atât de US Navy și Britainʼs Royal Navy, cât și de alte agenții guvernamentale și cercetători științifici.

Contactat de Forbes, ministerul britanic al apărării a fost inițial nesigur, dar în cele din urmă a emis o declarație. „Nava nu este a noastră”, a spus un purtător de cuvânt.

Ministerul nu a putut răspunde nici dacă vasul eșuat ar aparține lui US Navy. US Navy și producătorul Liquid Robotics nu au răspuns la solicitarea de informații.

Cealaltă posibilitate este că nava ar fi o ambarcațiune științifică. Aceasta este improbabilă din cauza configurației neobișnuite a antenelor. Cefas (Centre for Environment, Fisheries and Aquaculture Science), care a utilizat anterior un Wave Glider pentru a monitoriza rezervele de pește din Marea Nordului, a confirmat că nu este al lor. Un Wave Glider păstrează permanent legătura cu operatorul său prin satelit, așa că se știe mereu unde se află. Vehiculul costă spre 250.000 de dolari, iar senzorii pot adăga mult la preț, așa că un operator comercial sau științific l-ar recupera în mod normal cât mai repede.

Unele caracteristici neobișnuite ale acestui Wave Glider sugerează mai degrabă o misiune militară, nu științifică. Una este culoarea cenușie în locul celei galben deschis obișnuite, cu niciun fanion care să-l facă ușor de observat. Nu există lumini de navigație, care sunt obligatorii pe timp de noapte în conformitate cu legile britanice, nici un reflector radar. Fără aceste accesorii vasul care este plat la suprafața apei este foarte dificil de localizat. Aceasta îl face un pericol pentru navigație, deși în aproape orice coliziune micul vas fără echipaj ar fi cel care ar suferi. Aceasta ar putea explica de ce una din antene este ruptă și cum a sfârșit prin a eșua la un țărm. Întrebarea este totuși de ce un asemenea vas ar naviga pe furiș.

Alte stiri din Externe

Ultima oră