Occidentul a ales emoția în locul rațiunii și va plăti scump pentru asta

18 Mar 2022
Occidentul a ales emoția în locul rațiunii și va plăti scump pentru asta

Alegând sentimentul și afișarea virtuoasă în detrimentul rațiunii și gândirii pe termen lung, Occidentul a făcut o mare greșeală, crede un editorial din revista Contrepoints.

Și ca un singur om bine organizat, bine antrenat și bine îngrijit, Occidentul s-a ridicat împotriva invaziei rușinoase a Ucrainei de către Rusia și, într-o frumoasă mișcare colectivă, a aruncat asupra Rusiei o cantitate rar văzută de sancțiuni din ce în ce mai severe.

Întrucât deschiderea directă a unui front armat împotriva Rusiei nu era chiar de imaginat (probabil ar fi stricat mai multe sezoane turistice în toată emisfera nordică), Uniunea Europeană și americanii au ales așadar calea opririlor și interdicțiilor: restricții sau chiar interdicții asupra utilizării sistemului de mesagerie interbancar SWIFT, oprirea exporturilor către țara agresoare, înghețarea valutelor în băncile centrale, primele salve au fost deosebit de dure.

Următoarele salve au fost efectuate în special de giganții tehnologici și au făcut posibilă interzicerea cu curaj a oricărei dezinformari venite din Rusia sau de la îngrozitorii săi prieteni: singura propagandă bună este propaganda oficială și ar fi nepotrivit să lăsăm utilizatorii de internet, mamiferele leneșe și în general idioate, făcându-și propriile păreri în potopul de date îndoielnice din toate părțile. Vom aprecia în trecere relaxarea misterioasă a regulilor, totuși foarte restrictive, ale comunității de pe Facebook și Instagram care autorizează acum apeluri la violență împotriva rușilor (care, după cum știm, toți aprobă neapărat ceea ce face guvernul lor.)

Următoarele salve s-au petrecut exact așa cum s-a așteptat, cu o adevărată luptă din partea companiilor occidentale de tot felul pentru a-și arăta atât aprobarea totală, cât și nevoia lor absolută de raportare virtuoasă: totul este util pentru a face publicul european și american să înțeleagă că acțiunile lui Puțin vor fi pedepsite printr-un refuz categoric de a face comerț cu rușii, grup luat brusc că omogen într-o bizară colectivizare instantanee.

Odată cu această criză, Occidentul a abandonat în mod clar orice pretenție la universalitatea valorilor sale, întrucât Dubla Măsură pare evidentă tuturor celor care privesc mai departe decât ultimele două săptămâni de Istorie; totuși, întrucât natura detestă vidul, acest abandon a fost repede înlocuit de o altă doctrină ciudată: noua societate occidentală pare hotărâtă să se organizeze în jurul unui wokism dezinhibat în care este vorba înainte de toate de gestionarea mulțimilor prin emoții, sentimente, prin abandonarea oricărui indiciu de planificare inteligentă, rațională și pe termen mai lung de una sau două luni.

Uită-te doar la fețele stânjenite ale anumitor editori, filosofi de salon și alți experți TV care au explicat cu vehement în urmă cu câteva zile necesitatea absolută a sancțiunilor, fiecare mai aspre decât precedenta, și care încep acum să realizeze că aceste sancțiuni se vor întoarce foarte violent împotriva tuturor, inclusiv a lor.

Convinși că balanța comercială, favorabilă europenilor prin faptul că rușii au importat mai mult decât am importat noi din Rusia, ar face posibil să-l facă pe șeful Kremlinului să asculte rațiunea, amabilii noștri conducatori au înțeles puțin cam târziu că atunci când noi exportăm complexe cu marjă mare, mărfuri manufacturate cu valoare adăugată mare, rușii ne exportă materii prime cu marjă mică, ceea ce se traduce, atunci când tensiunile cresc și se închid robinetele și granițele, într-o explozie a marjelor acestor materii prime sau, cu alte cuvinte, o îmbogățire a rușilor și o sărăcire drastică a occidentalilor.

Mai rău: pentru a-l împinge pe Putin din ce în ce mai departe, pentru a scoate Rusia din ce în ce mai violent din sfera de influență occidentală, acești emotivi excitați nu au făcut decât să finalizeze o tendință pe care o demaraseră deja cu îndrăzneală în anii precedenți, și anume crearea unui bloc independent de puterea occidentală. 

Cu o lăcomie care se apropie din ce în ce mai mult de sinuciderea inconștientă, Occidentul tocmai a încercat, la scară planetară, aplicarea unei "cancel culture" celor care îi furnizează hrana.

Fina diplomație a lui Macron, von Der Leyen, Biden și a altor lideri occidentali va reuși să auto-anuleze Occidentul. Remarcabil de bine jucat.

Mai mult, logic și orice s-ar crede despre Putin și despre ruși, situația actuală va declanșa un anumit număr de alte preocupări care vor trebui rezolvate de echipa aflată în prezent la cârmă (pentru a reaminti, aceasta este aceeași echipă de clovni care au gestionat pandemia: dacă pariezi pe cel mai prost, este un pariu câștigător).

Astfel, rușii vor trebui să opereze fără Occident, ceea ce începuseră deja să o facă parțial. Nu va fi ușor, dar rezervele actuale (de materii prime și financiare în special) fac totuși posibilă operațiunea. În schimb, absența totală a rezervelor și a organizării Europei și a Statelor Unite pentru a se descurca fără Rusia va face situația sincer dureroasă pentru occidentali.

Așa că politicienii noștri agitați se vor preface pentru o vreme că sancțiunile funcționează foarte bine. Între timp, fermierii care produc hrana noastră se vor trezi în fața unor costuri de producție explozive de care nimănui nu îi va pasa pentru că fermierii sunt doar niste țărani, nu au o bulina albastră pe Twitter și au lucruri mai bune de făcut decât să-și explice grijile pe Facebook sau TikTok.

Astfel, prețurile la îngrășăminte și apoi la toate cerealele, fructele, legumele, carnea vor urca vertiginos. După un timp (vara asta, la toamnă?), gulerele albe care ciugulesc prăjituri cu soia în timp ce beau spritz pe "roof-top" după întâlnirile de "conf-call" vor începe să observe că prețurile s-au umflat cu adevărat, ca să nu mai vorbim de rafturile goale care refuză să se umple. În acest moment, unii politicieni vor începe să-și facă griji, dar va fi mult prea târziu… Cei care nu au o bulină albastră pe Twitter se vor fi aprovizionat de ceva vreme.

În sfârșit, rețineți că Putin ar putea avea ideea de a-și vinde petrolul la un preț redus (să zicem 50% sau 60% din prețul pieței) prin impunerea unei plăți în aur, care s-ar putea foarte bine să se potrivească unei bune părți a planetei nesubordonată NATO sau intereselor Uniunii Europene sau americanilor. Lăsăm cititorului să întocmească consecințele acestei reveniri la standardul aur implicit pentru Rusia (care are rezerve importante de aur) și pentru China (care este și ea pregătită pentru o asemenea eventualitate). Prăbușirea dolarului, în stilul Weimar, nu poate fi exclusă.

Alegând sentimentele, emoția și afișarea virtuoasă în detrimentul rațiunii și a gândirii pe termen lung, Occidentul a făcut o mare greșeală, ceva în genul „Get Woke, Go Broke” (încearcă wokismul și devii ruinat).

Prin încercarea de a fi "woke", Occidentul va fi "broke".

Sursa: Contrepoints.

Alte stiri din Externe

Ultima oră