SUA și Rusia au stabilit o linie de comunicare militară pentru a evita escaladarea accidentală

04 Mar 2022
SUA și Rusia au stabilit o linie de comunicare militară pentru a evita escaladarea accidentală

Pentagonul a stabilit o linie de comunicare cu ministerul rus al apărării, „în scopul prevenirii calculelor greșite, a incidentelor militare și a escaladării”, a declarat un oficial al apărării, spune Reuters

Statele Unite afirmă că nu au trupe în Ucraina dar SUA și aliații NATO din Europa sunt îngrijorați de potențialele contagiuni, inclusiv de accidente, în timp ce Rusia organizează cel mai mare asalt asupra unui stat european de la al Doilea Război Mondial.

SUA și aliații săi distribuie, de asemenea, arme în valoare de milioane de dolari către forțele armate ale Ucrainei, care folosesc armele împotriva trupelor ruse, în ciuda avertismentelor Moscovei împotriva intervenției străine.

„Departamentul Apărării a stabilit recent o linie de "deconflict" cu ministerul rus al apărării la 1 martie, în scopul prevenirii calculelor greșite, a incidentelor militare și a escaladării”, a declarat un înalt oficial american al apărării, vorbind sub rezerva anonimatului, confirmând o mișcare raportată pentru prima dată de NBC.

Acesta este doar cel mai recent efort de a reduce tensiunea crescândă dintre Statele Unite și Rusia, unde președintele Vladimir Putin - într-un avertisment clar adresat Occidentului - a anunțat weekendul trecut că își pune forțele nucleare în alertă maximă.

Ministrul de externe al lui Putin, Serghei Lavrov, a fost citat miercuri, avertizând că al treilea război mondial ar fi un conflict nuclear, remarci care s-au adăugat la o neliniște tot mai mare.

Armata americană a anunțat miercuri că va amâna lansarea de probă programată a unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III.

„Recunoaștem, în acest moment de tensiune, cât de critic este ca atât Statele Unite, cât și Rusia să țină cont de riscul de calculele greșite și să ia măsuri pentru a reduce aceste riscuri”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, anunțând mișcarea.

Surse: Reuters

Alte stiri din Externe

Ultima oră