Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, a declanșat joi lovituri aeriene contra Siriei, ca răspuns la un atac chimic imputat "dictatorului Bashar Al-Assad", președintele american cerând "națiunilor civilizate" să oprească masacrul din această țară în război.
Două vase de război americane din Mediterana au lansat rachetele Tomahawk, după ce secretarul Apărării, James Mattis, l-a informat pe preşedinte în legătură cu opţiunile militare ale SUA, cre au inclus bombardarea celor responsabili pentru atacul de marţi. A fost pentru prima dată când Casa Albă a ordonat acţiune militară împotriva forţelor loiale preşedintelui Assad. A fost înregistrat un atac masiv, cu 59 de rachete de croazieră Tomahawk, exrem de precise şi greu de detectat. Anunţul a fost făcut de făcut de Casa Albă.
Atacurile americane de vineri asupra unei baze aeriene a regimului Bashar al-Assad au vizat avioane siriene, un aerodrom şi staţii de alimentare cu carburant de pe acea bază, a anunțat, pentru Reuters, un oficial american.
Preşedintele Donald Trump a anunţat într-o intervenţie televizată că a ordonat atacul, pentru că Siria a folosit incontestabil arme chimice interzise, cu încălcarea convenţiilor internaţionale şi a apelurilor Consiliului ONU de Securitate. Potrivit Pentagonului, Rusia, aliata regimului sirian, a fost prevenită că atacul este iminent.
The US strikes on a Syrian airbase may undermine the fight against terrorism in Syria, a Russian official says https://t.co/FQ7aRaVuAn pic.twitter.com/QE4qjgrcYM
— CNN International (@cnni) April 7, 2017
Atacul a vizat baza aeriană Shayrat, care este considerată a avea legătură cu programul de arme chimice al Damascului şi "direct legată" de evenimentele "oribile" de marți.
Trump: It's in the "vital national security interest" of the U.S. to stop the spread of deadly chemical weapons https://t.co/xAuVXLQsMy
— The New York Times (@nytimes) April 7, 2017
Loviturile aeriene americane asupra bazei aeriene siriene ar putea afecta lupta împotriva terorismului în Siria, a declarat un oficial rus, citat de CNN. Arabia Saudită a anunţat că sprijină acest atac, în timp ce Iranul l-a condamnat cu tărie, potrivit agenţiei oficiale de presă iraniene, citate de Deutsche Welle.
Israelul și-a exprimat vineri sprijinul "total" pentru loviturile aeriene lansate de SUA împotriva Siriei, un "mesaj puternic" care ar trebui să fie auzit de asemenea de Iran și Coreea de Nord, a indicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.
Iran strongly condemns US strike against Syrian airbase, according to ISNA news agency
— dwnews (@dwnews) April 7, 2017
Live updates: https://t.co/OLWcRCk6TE pic.twitter.com/qw2avVte3Z
Surse siriene afirmă, potrivit Reuters, că atacul american a distrus aproape complet baza aeriană siriană.Tot potrivit Reuters, în urma atacului s-ar fi înregistrat morți și pagube după atacul SUA asupra Siriei, iar Rusia cere o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU.
Imediat după ce comiterea atacului chimic din Siria a fost făcută publică la nivel mondial, preşedintele american a anunţat că va veni şi răspunsul pentru această acţiune oribilă.
Raid imputat armatei siriene contra localității Khan Cheikhoun în nord-vestul Siriei s-a soldat cu cel puțin 86 de morți, dintre care 27 de copii, și a provocat o indignare internațională. Imaginile cu victime, femei și copii agonizând, au șocat lumea.
Trump l-a acuzat pe "dictatorul sirian Bashar Al-Assad de a fi lansat oribilul atac cu arme chimice contra unor civili nevinovați utilizând un agent neurotoxic mortal.
De cealaltă parte, televiziunea siriană a calificat loviturile americane ca "agresiune", o sursă militară siriană evocând "pierderi". A
Coaliția opoziției politice siriene, în schimb, și-a exprimat satisfacția.
Chiar înaintea loviturilor de joi noaptea, Rusia a pus în gardă Statele Unite.
La ieșirea dintr-o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, care dezbătea de două zile o rezoluție de condamnare a atacului, ambasadorul rus Vladimir Safronkov a avertizat asupra "consecințelor negative" în cazul unei intervenții militare.
În vara lui 2013, predecesorul lui Donald Trump, Barack Obama, a renunțat să lovească regimul sirian după un atac chimic aproape de Damasc care a făcut peste 1.400 de morți.
Joi, Rex Tillerson a pledat pentru plecarea președintelui Assad.
Fosta secretară de Stat democrată, Hillary Clinton, care militase pentru o abordare mai agresivă a administrației Obama față de Damasc, s-a arătat favorabilă loviturilor pentru "distrugerea" bazelor aeriene siriene.
UPDATE
Președintele american, Donald Trump, l-a informat personal pe omologul său chinez, Xi Jinping, de lovitura punitivă pe care a ordonat-o joi (ora locală) contra regimului sirian, potrivit unui responsabil american, citat de AFP.
Donald Trump și președintele chinez s-au întâlnit joi pentru prima dată față în față la reședința din Florida a miliardarului american. Discuțiile între cei doi lideri vor continua vineri, scrie agerpres.ro.
UPDATE
Turcia se bucură de loviturile aeriene americane. Ankara a salutat atacul la adresa regimului lui Bashar al-Assad, ca ripostă la atacul chimic de la Idlib, prin vocea vicepremierului turc Numan Kurtulmuş, potrivit dailysabah.com.
UPDATE
Atacul cu rachete lansat joi de forțele americane în Siria afectează semnificativ relațiile dintre SUA și Rusia, a avertizat vineri Kremlinul.
Potrivit sursei citate, Putin consideră raidurile americane împotriva bazei aeriene, situată lângă orașul Homs, o agresiune împotriva unei națiuni suverane. Totodată, Kremlinul apreciază că atacul, care a fost comis pornind de la 'un pretext inventat', deoarece armata siriană nu deține arme chimice, violează dreptul internațional. Kremlinul consideră că loviturile aeriene sunt o încercare de a deturna atenția lumii de la numeroasele victime din Irak.
În fine, Kremlinul apreciază că loviturile aeriene sunt un obstacol serios în calea creării unei coaliții internaționale de luptă împotriva terorismului.
UPDATE
Armata siriană a anunțat vineri că loviturile americane împotriva unei baze aeriene din centrul Siriei s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale, fără a preciza dacă victimele sunt din rândul civililor sau al militarilor, informează AFP, preluată de agerpres.ro.
"SUA au întreprins la orele locale 03:42 (00:42 GMT) o agresiune flagrantă împotriva uneia dintre bazele noastre aeriene din centrul Siriei, cu rachete, făcând morți, răniți și importante pagube materiale", a anunțat armata siriană într-un comunicat, citit de un purtător de cuvânt la televiziunea de stat siriană.
"Această agresiune americană condamnabilă subliniază continuarea strategiei eronate de către SUA", continuă comunicatul. "Înaltul comandament al armatei și forțele armate siriene dau asigurări că riposta lor va fi o și mai multă determinare în a continua datoria lor națională de apărare a poporului sirian și de a zdrobi terorismul oriunde se află acesta", se mai spune în comunicatul armatei siriene.
UPDATE
Moscova a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene.
UPDATE
Principala reacție a piețelor financiare la atacul american cu rachete asupra unei baze aeriene din apropierea orașului sirian Homs a reprezentat-o creșterea cu 2% a prețului la petrol, vineri cotația barilului de petrol Brent depășind 56 de dolari, transmite BBC.