Atacul american din Siria, şah la Rusia şi China? Cum comentează oamenii politici din întreaga lume

07 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Atacul american din Siria, şah la Rusia şi China? Cum comentează oamenii politici din întreaga lume

Atacul lansat de Statele Unite ale Americii în Siria este, fără îndoială, o surpriză pentru toată lumea, în ciuda avertismentului venit chiar din gura preşedintelui american Donald Trump, care a promis un răspuns dur pentru atacul chimic de acum câteva zile din Siria, atribuit regimului încă la putere al preşedintelui Bashar al-Assad.

Însă dincolo de surpriză, atacul este un mesaj numai bun de decodat de către analişti şi oameni politici de toate culorile şi naţionalităţile. Chiar şi la Bucureşti au apărut comentarii pe această temă. Nu de alta, dar întreg mapamondul ştie despre bănuielile de implicare a Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, concretizate într-un sprijin pe căi oculte pentru alegerea actualului locatar de la Casa Albă.

Iranul și Rusia au condamnat vineri bombardamentele lansate de SUA, în timp ce aliații SUA, între care Marea Britanie, Australia și Arabia Saudită, și-au exprimat sprijinul pentru acțiunea militară americană, calificată de premierul australian Malcolm Turnbull drept un "răspuns proporțional" la utilizarea armelor chimice. Atacul a fost salutat şi de Israel şi Turcia.

Fostul ministru de Externe Titus Corlăţean, actualmente senator, apreciază că reacţia militară americană reprezintă o reasumare de către SUA, sub un președinte republican, a leadership-ului la nivel mondial. El a adăugat că acest semnal vine și ca un gest care oferă "o anumită satisfacție atât pentru Turcia, cât și pentru Israel, scrie agerpres.ro.

Fostul consilier prezidenţial şi specialist în relaţii internaţionale Iulian Fota plusează. El consideră că prin atacul asupra Siriei SUA "dau șah" celorlalte două mari puteri - Rusia și China.

"Eu cred că în acest moment, prin acest atac în Siria, Statele Unite dau șah celorlalte mari puteri — Rusia și China, în același timp. Dă șah Rusiei prin faptul că Rusia este principalul aliat al președintelui Siriei, Bashar Al-Assad, deci atacurile împotriva regimului sirian inevitabil reprezintă o problemă și pentru Moscova, dar dă și șah indirect Chinei, pentru că președintele Chinei este în acest moment în Statele Unite", a declarat vineri pentru AGERPRES, Iulian Fota.

"În primul rând, m-aș opri la semnificația reacției militare americane. SUA practic transmit un semnal în relațiile internaționale de reasumare, sub un președinte republican, a leadership-ului la nivel mondial. Avem de a face cu o necesară reacție din punctul de vedere al dreptului internațional față de o faptă groaznică care este condamnată de dreptul internațional și de rezoluții anterioare ale Consiliului de Securitate — respectiv utilizarea armelor chimice de către regimul Bashar Al-Assad. Iar reacția americană spune, de fapt, că reacția comunității internaționale nu poate fi condusă decât de către SUA pentru a pune în aplicare legalitatea internațională", a afirmat, vineri, Corlățean, pentru AGERPRES.

"Este un semnal politic foarte clar. Poziția SUA pe relația cu Israelul și cu Turcia, actori importanți a tot ceea ce se întâmplă în Orientul Mijlociu și în Siria, nu este întâmplătoare. Practic, este vizat un regim la Damasc cu relații foarte strânse și cu sprijin din partea Iranului și a altor forțe șiite care sunt active în teren. (...) Cunoaștem și reacția Turciei față de prezența și influența iraniană și șiită din Siria, astfel încât, iată, acest semnal vine și ca un gest care oferă o anumită satisfacție atât pentru Turcia, cât și pentru Israel", a punctat Corlățean.

Şi fostul ministru de Externe român Cristian Diaconescu s-a exprimat în legătură cu atacul american. El a afirmat, vineri, că prin atac Statele Unite ale Americii au dorit să transmită un mesaj și a anticipat că în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității se vor pronunța pe acest subiect.

"Într-adevăr, Statele Unite, în condițiile în care Guvernul de la Damasc a depășit o linie roșie prin folosirea armelor chimice, arme de distrugere în masă, a dorit să transmită un mesaj. Acest mesaj dur uneori se aplică în domeniul relațiilor internaționale. După părerea mea, situația de abia de acum încolo devine cât se poate de interesantă și evident că evoluțiile la nivel global vor fi rapide. Cel puțin în următoarele 24-48 de ore jucătorii internaționali în domeniul securității — marea lor majoritate cu interese în Orientul Mijlociu — se vor pronunța și vor face la rândul lor o serie de pași într-o direcție pe care o vom afla cât se poate de repede", a precizat Diaconescu pentru AGERPRES.

El a reliefat că, în ce privește Orientul Mijlociu, Federația Rusă și Statele Unite au atât interese opuse, cât și 'multe puncte de coincidență' în care trebuie să acționeze împreună.

Rusia intenționează să convoace de urgență o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, a transmis corespondentul TVR la Moscova, Liviu Iurea. Președintele rus Vladimir Putin consideră atacul SUA drept o agresiune împotriva unei națiuni suverane, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia consideră că acțiunea SUA este un act de agresiune împotriva unui stat membru al Organizației Națiunilor Unite. Deputații și senatorii ruși, care au făcut comentarii publice, spun că demersul SUA poate să pună în pericol firava cooperare pe care o aveau Rusia și SUA în Siria, a transmis corespondentul TVR la Moscova.

Fota apreciază că SUA preia astfel inițiativa în Orientul Mijlociu, "în dosarul sirian".

"Pentru că, în acest moment, mingea în ceea ce privește Siria este în curtea Moscovei și aceasta va trebui să dea un răspuns. Un răspuns real, nu convocarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, care este doar o reacție de primă instanță, o reacție standard, aș putea să spun. Probabil că în timpul acesta Rusia evaluează și ea consecințele, implicațiile și ce are de făcut", spune analistul.

UPDATE

Moscova a suspendat acordul cu Washingtonul privind prevenirea incidentelor aeriene

UPDATE

Fostul ministru de Externe Mircea Geoană consideră că atacul aerian american în Siria reprezintă un gest care marchează o schimbare "radicală" de politică a SUA față de Siria, începutul "unei reimplicări mult mai energice" a Statelor Unite în Orientul Mijlociu.

"Este un gest care marchează o schimbare radicală de politică americană față de Siria și față de Orientul Mijlociu. Într-un fel idila pe care mulți o anticipau între noua administrație americană și Kremlin s-a sfârșit înainte de a începe. Este clar că, pe lângă indignarea legitimă în fața unui atac odios cu armă chimică împotriva populației civile, există și un calcul strategic mai amplu. Cred că este prima mișcare pentru reașezarea tablei de șah în Orientul Mijlociu. Niciun președinte american nu poate să asiste impasibil la revenirea în forță a Federației Ruse în Orientul Mijlociu, zonă din care a fost alungată de Henry Kissinger și Richard Nixon în anii '70. Nu este vorba doar de Siria, este vorba de Egipt, de Liban. Este vorba de o situație pe care nicio administrație americană nu o poate contempla fără să ia măsurile de contracarare", a afirmat, vineri, pentru AGERPRES, Mircea Geoană.

UPDATE

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Francois Hollande au dat vineri publicității o declarație comună de sprijinire a loviturilor aeriene americane asupra unei baze militare siriene, ca răspuns la un atac chimic atribuit regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad, relatează DPA și AFP.

UPDATE

Turcia a făcut apel vineri la crearea "fără întârziere" a unei zone de excludere aeriană în Siria, după raidurile americane asupra unei baze militare a regimului sirian.

Alte stiri din Externe

Ultima oră