Statul Islamic, între forța propagandei și forța tehnologiei

31 Mar 2019 | scris de Bianca Maria Drug
Statul Islamic, între forța propagandei și forța tehnologiei

Propaganda Statului Islamic abundă în referinţe la o profeţie apocaliptică referitoare la “ultima mare bătălie care stabileşte scena pentru sfârşitul lumii”.

Experţii în terorism afirmă că a aceasta a devenit un puternic instrument de recrutare pentru gruparea teroristă, care promite potenţialilor luptători că le va da posibilitatea să lupte împotriva intereselor occidentale şi pentru îndeplinirea vechii profeţii islamice. 

Extremişti islamişti consideră că este obligaţia fiecărui musulman să-i ucidă pe americani şi pe aliaţii lor. Liderii grupării urăsc SUA - „duşmanul îndepărtat”.

Liderii arabi care colaborează cu Occidentul sunt consideraţi „duşmanul din apropiere”.

Membrii Statului Islamic urăsc şiiţii, pe care îi numesc “eretici josnici”. Guvernul irakian este considerat “trădător”. Gruparea dispreţuieşte Iranul. “Ideologia teroriştilor are un efect devastator, destabilizând întreaga regiune. Statul Islamic a ajuns o bază unde se planifică atacurile teroriste din Europa şi Statele Unite”.

Militanţii jihadişti işi dispută întâietatea în “operaţiunile martirice”

Potrivit predicatorului Kamil Abu Sultan ad-Daghestani, în Statul Islamic unii militanţi sunt "mai egali decât alţii".

Kamil Abu Sultan ad-Daghestani s-a plâns că susţinătorii saudiţi ai Statului Islamic din Irak îşi ajută prietenii şi rudele să ia parte la misiuni care cuprind atentate teroriste sinucigaşe, privându-i pe alţii de “şansa de a se arunca în aer”. Astfel, pentru a fi trimişi într-o astfel de misiune, militanţii sunt obligaţi să stea luni întregi pe listele de aşteptare din Siria.

Potrivit lui Abu Sultan, lista de aşteptare din Siria pentru atentate sinucigaşe este atât de lungă, încât adepţii Statului Islamic “mor pe câmpurile de luptă înainte de a avea ocazia să se arunce în aer”.

Lista de aşteptare din Siria a determinat mulţi adepţi să ajungă în Irak, în speranţa că aşteptarea ar putea fi mai scurtă. „Un camarad mai tânăr a trebuit să plece în Irak pentru o misiune sinucigaşă doar pentru că în Sham coada este mult prea mare, de mii de persoane” a afirmat Abu Sultan pe un site jihadist.

Cu toate acestea, când tânărul a ajuns în Irak a descoperit că “în continuare era imposibil să se arunce în aer”.

Potrivit lui Abu Sultan, după trei luni în care a aşteptat să apară şansa unui atentat sinucigaş, “bărbatul a renunţat”, întorcându-se în Siria.

Adepţii Statului Islamic care doresc să participe la atentate sinucigaşe se plâng că unica modalitate de a fi repartizaţi într-o astfel de misiune este să aibă “relaţii”.

Militanţii saudiţi din Irak sunt acuzaţi de “nepotism” întrucât îşi favorizează membrii familiei reuşind “să-i aducă în vârful listelor de aşteptare”, potrivit lui Abu Sultan. 

Acesta a precizat că, “după aşteptarea îndurată câteva luni”, bărbatul întors în Siria a afirmat că „saudiţii au închis cercurile foarte tare şi nu vor lăsa pe nimeni în interior, îşi pun rudele în fruntea listei” folosindu-se de relaţiile pe care le au.

„Lucrurile nu mai pot fi lăsate în această stare, ar trebui să ne plângem califului. În ciuda tuturor acestor inconvenienţe şi a liderilor care ne conduc, Allah nu va permite ca” Statul Islamic “să fie umilit” a afirmat Abu Sultan.

Anterior, un militant jihadist de origine britanică - având “numele de război” Abu Sammyh Al Brittani - a descris, după ce încercase să se arunce în aer, modul în care funcţionează listele de aşteptare. Bărbatul în vârstă de 32 de ani, tatăl a doi copii, se afla în Siria când încerca „să-şi urce numele pe listă” fără succes.

Jake Bilardi, un australian adept al grupării islamiste, a aşteptat în Irak să fie repartizat într-o misiune sinucigaşă. Adolescentul în vârstă de 18 ani a relatat că, alăuri de el, pe listă se mai aflau 12 doritori.

Potrivit unui „manual de instrucţiuni” realizat pentru persoanele dornice de recrutare, cei care se înscriu în cursa pentru atentatele sinucigaşe sunt sfătuiţi să aibă răbdare.

Înainte de a fi consideraţi eligibili pentru o astfel de misiune, militanţii trebuie să treacă printr-o tabără de pregătire. „Dacă îşi doresc să participe la operaţiuni martirice, candidaţii sunt puşi pe o listă de aşteptare” se menţionează în finalul ghidului.

Specialiştii afirmă că principalul motiv pentru care militanţii Statului Islamic aleg “operaţiunile martirice” în locul câmpurilor de luptă clasice este de natură strategică, vehiculele cu dispozitive improvizate şi camionetele pline de explozibil oferind un  avantaj tactic sporit.

În plus, un adept „îmbrăcat în explozibil” sau aflat într-o “maşină-bombă” va avea un impact mai mare şi mai spectaculos decât un soldat mort pe câmpul de luptă. „Avantajul tactic al sinuciderii prin folosirea vehiculelor explozive improvizate este uriaş întrucât are greutate simbolică şi importanţă propagandistică, valori pe care se bazează Statul Islamic” a precizat Thomas Pierret, expert în Siria la University of Edinburgh.

Maşinile-capcană permit grupării islamiste detonări la scară extinsă şi precizia pe care un alt gen de atentat nu ar oferi-o. „Prin acest tip de atentate obţin o combinaţie întâlnită doar la sistemele de luptă extrem de avansate ca tehnologie, incomparabil mai scumpe decât improvizaţiile pe care le folosesc cei de la Statul Islamic” a adăugat Thomas Pierret. 

Instruire jihadistă online, aplicaţie Android pentru coordonarea atentatelor teroriste
Statul Islamic a lansat revista online Kybernetiq, cu scopul informării şi instruirii celor care vor să devină jihadişti. Revista explică modul în care cineva poate lua parte la un atac cibernetic împotriva ţărilor occidentale, evitând să intre „sub radarul” autorităţilor.

Cititorii revistei sunt îndemnaţi să traducă articolele în diverse limbi, pentru ca informaţiile să ajungă  la un număr cât mai mare de persoane..

„Este foarte important ca fraţii şi surorile noastre să ştie totul despre software şi hardware. Cândva, progresul ştiinţific şi tehnologic era catalogat drept „munca diavolului”, iar noi am avut tendinţa de a demoniza munca infidelilor. Acum, a venit momentul să invăţăm despre enorma importanţa a tehnologiei şi să o folosim corect” s-a precizat într-un text publicat în Kybernetiq sub pseudonimul Mujahid.. Articolele includ sfaturi despre “cum să rămâi vigilent” în spaţiul online în timpul comunicării cu alţi jihadişti: „Duşmanul citeşte ceea ce scrii. Râmâi vigilent şi nu-l subestima.”

Cu precizarea că „datele care descriu alte date pot ucide”, autorii avertizează că “datele sunt sub supravegherea marilor agenţii americane de securitate” şi, pe cale de consecinţă, oferă instrucţiuni despre cum pot fi “pacălite radarele” acestora.

Statul Islamic are aplicaţie Android pentru comunicaţii securizate între membrii grupării, distribuirea mesajelor propagandistice şi coordonarea atacurilor teroriste.

Apariţia aplicaţiei distribuită prin canale neoficiale sub numele “Alrawi” este “o consecinţă a presiunilor exercitate de guvernele lumii pentru suprimarea comunicaţiilor desfăşurate prin mijloace convenţionale, folosind infrastructura reţelelor de socializare şi aplicaţii de genul WhatsApp/ Telegram”.

Comunicaţiile criptate desfăşurate folosind infrastructura unor servicii publice precum WhatsApp şi Telegram lăsau o portiţă pentru interceptare sau stabilirea locului în care se aflau cei implicaţi, dar “trecerea la o aplicaţie specializată care facilitează comunicarea directă între membrii reţelei schimbă radical datele problemei”.

Autorităţile se văd “obligate să regândească modalitatea de abordare pentru a include şi canale de comunicaţie alternative”. Pe de altă parte, însă, o aplicaţie jihadistă uşor de identificat în mediul online poate servi ca instrument pentru dezinformare, comunicaţiile criptate dezvăluind în urma unei eventuale interceptări doar informaţii false, punând autorităţile pe piste greşite. Dar, “agenţiile guvernamentale ar putea pune în circulaţie versiuni modificate ale aplicaţiei Alrawi, cu scopul de a descoperi şi identifica suspecţi de terorism sau noi recruţi care încearcă să intre în legătură cu membrii organizaţiei”.

Potrivit Ghost Security - reţea independentă de combatere a terorismului din Statele Unite -, Statul Islamic este “în plin proces de recututare de hackeri”. „Statul Islamic recrutează puternic online, ceea ce sporeşte şansele de găsi oameni cu abiltăţi tehnice corespunzătoare care pot să pună la punct atacuri cibernetice”.

Ghost Security Group a desfăşurat una dintre cele mai mari campanii online împotriva Statului Islamic. Reţeaua afirmă că a eliminat numeroase site-uri care apaţineau Statului Islamic şi zecu de mii de conturi de social media care au fost folosite în scop propagandistic sau de recrutare.

Ghost Security a oferit autorităţilor informaţii în tip util pentru evitarea unor atacuri teroriste.  „Am înţeles că în baza datelor colectate de grup, pe care le-am prezentat autorităţilor din Tunisia, am reuşit să întrerupem un atac al Statului Islamic” a  declarat Michael Smith, consilier în Congresul SUA. 

De asemenea, Anonymous a anunţat că a descoperit informaţii despre atacurile plănuite de Statul Islamic.

"Vrem ca întreaga lume să fie în siguranţă sau măcar acele persoane care au în plan să meargă în locurile indicate de noi. De asemenea, vrem ca gruparea teroristă Statul Islamic să afle că oamenii ştiu ce atacuri urmează şi să le anuleze, ceea ce îi va dezorienta pentru o perioadă" a transmis Anonymous. 


Europol: ameninţarea teroristă “cere un răspuns puternic şi ambiţios”

Europa se confruntă cu cea mai mare ameninţare teroristă din ultimul deceniu, existând temerea că mii de jihadişti s-au întors pe continent după ce au participat la antrenamente inclusiv în taberele Statului Islamic din Irak şi Siria, a avertizat fostul director al Europol, Rob Wainwright.

„Ne putem aştepta ca Statul islamic sau alte grupuri teroriste să organizeze atacuri în Europa cu scopul de a face cât mai multe victime în rândul populaţiei civile. În plus, există riscul unor atacuri individuale” a afirmat Rob Wainwright. De asemenea, autorităţile se tem că eventualii atacatori ar putea ajunge în Europa folosindu-se de criza refugiaţilor şi călătorind cu documente false.

„Numărul tot mai mare de luptători străini prezintă noi provocări pentru ţările din Uniunea Europeană". UE a înfiinţat un centru de coordonare a luptei împotriva terorismului, la Haga, în cadrul Europol. "Ameninţarea actuală cere un răspuns puternic şi ambiţios din partea UE" a subliniat fostul director al Europol.

Statul Islamic este în măsură să se opună operaţiunilor militare îndreptate împotriva sa dată fiind diversitatea echipamentelor militare pe care le deţine - mare parte fiind capturate în Irak, în urma confruntărilor cu armata.

Lista stocurilor de armament ale Statului Islamic “pare o trecere în revistă a naţiunilor producătoare de armament: cartuşe din Rusia şi SUA, puşti din Belgia şi din ţări din fosta Iugoslavie, pistoale austriece, rachete antitanc produse de MEDA, o companie multinaţională cu birouri în Europa occidentală şi în SUA. Unii ani de fabricaţie sunt recenţi”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră