La 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o nouă tehnică de analiză ADN pentru identificarea victimelor

11 Sep 2018 | scris de Marina Constantinoiu
La 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o nouă tehnică de analiză ADN pentru identificarea victimelor

Statele Unite au marcat, marţi, 17 ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, o atrocitate care va rămâne timp de mulţi ani înscrisă în memoria colectivă şi care a servit drept catalizator pentru un război global, aparent nesfârşit, împotriva radicalismului islamic.

În dimineaţa zilei de marţi, 11 septembrie 2001, turnurile gemene World Trade Center din New York au fost lovite la un interval de câteva minute de două avioane deturnate.

 

Ulterior, un alt avion deturnat s-a prăbuşit peste Pentagon, provocând pagube însemnate la faţada vestică a clădirii Departamentului american al Apărării.

Un al patrulea aparat deturnat s-a prăbuşit pe un câmp din Pennsylvania. Obiectivul precis al teroriştilor a rămas, până astăzi, necunoscut, la fel ca şi împrejurările exacte ale producerii catastrofei. Se pare că unii pasageri, informaţi prin telefonul mobil despre evenimentele din New York, i-au atacat pe terorişti.

La 17 ani de la atentate, o nouă tehnică de analiză ADN este folosită pentru identificarea victimelor atacurilor teroriste. Metoda folosită de cercetătorii din New York se numește, de altfel ”Protocolul World Trade Center”.

Noua tehnică ADN folosită de laboratorul criminalistic din New York, cel mai mare din lume, a dat deja rezultate. S-au făcut progrese prin retestarea fragmentelor osoase pe care specialiștii le-au mai examinat în trecut, dar nu au avut succes.

Acum, cu noua tehnologie s-a reușit identificarea uneia dintre victime. Este vorba despre un tânăr de 26 de ani, Scott Michael Johnson, care lucra la etajul 89, în turnul sudic de la World Trade Center, în ziua atacului terorist de la 11 septembrie.

Metoda ”Protocolul World Trade Center” a dat roade și în alte cazuri, cum ar fi accidente de tren, aviatice sau atacuri teroriste comise în Argentina, Canada, Africa de Sud și alte țări.

Atacurile de la 11 septembrie 2001, comise de rețeaua teroristă Al Qaida, s-au soldat cu 2753 morți, între care și români. Rămășițele a peste 1000 dintre victime nu au fost identificate.

"Este genul de eveniment care nu se va diminua din punct de vedere emoţional până când toţi cei în viaţă în momentul producerii atentatelor nu vor muri", a declarat Lary Sabato, directorul Centrului de Politici din cadrul Universităţii Virginia.

11 septembrie a remodelat Statele Unite în nenumărate moduri, dar poate cea mai profundă a fost transformarea dintr-o ţară în care pace era starea normală într-una blocată într-o stare permanentă de război.

Alte stiri din Externe

Ultima oră