Actorul cauta o persoană dispusă să cheltuiască 300 de milioane de dolari pe „12 avioane cu tehnologie mai bună decât MiG-urile sau SU-urile rusești”, scrie The Guardian.
Actorul de la Hollywood Sean Penn a cerut unui miliardar să cumpere două escadrile de avioane F-15 sau F-16 pentru Ucraina, într-o încercare puțin probabilă de a înclina balanța împotriva invadatorilor ruși în războiul de cinci săptămâni.
Pledoaria actorului ca cineva să cheltuiască 300 de milioane de dolari pentru „12 avioane cu tehnologie mai bună decât MiG-urile sau SU-urile rusești” a urmat unei solicitări facută cu câteva ore mai devreme de către forțele aeriene ucrainene pentru avioane de luptă fabricate din SUA.
Actor Sean Penn appealed to world's billionaires to buy fighter jets and air defense systems for AFU https://t.co/u90Kvowllr
— ????????????????????️ VAXXED THO ????️???????????????????? (@rogue_corq) April 1, 2022
Deși rolul intermediarului de arme poate fi unul care Penn nu i se potrivește lui Sean Penn, el a fost angajat în filmarea unui documentar despre Ucraina și despre președintele ei carismatic, Volodimir Zelenksiy.
Starul premiat cu Oscar din Milk and Mystic River a fost la Kiev în ziua în care a izbucnit războiul, fotografiat în primul rând al unui briefing de presă în capitală și s-a întâlnit mai târziu în acea zi cu președintele Ucrainei potrivit unei story Instagram publicată de Zelenskiy.
Echipa de documentare a lui Penn a rămas o vreme după aceea la Kiev, lucrând îndeaproape cu oficialii guvernamentali, iar actorul pare să se fi apropiat suficient de Zelensky și de cercul său pentru a încerca să ajute la procurarea de arme cu specificații mai înalte pentru forțele aflate în conflict din Kiev.
Echipa de documentare a lui Penn a rămas o vreme după aceea la Kiev, lucrând îndeaproape cu oficialii guvernamentali, iar actorul pare să se fi apropiat suficient de Zelenskiy și de cercul său pentru a încerca să ajute la procurarea de arme cu specificații mai înalte pentru forțele aflate în conflict din Kiev.
Experții au spus că, în mod normal, piloților le va lua până la patru luni pentru a învăța cum să piloteze un nou avion de vânătoare, iar Ucraina ar avea, de asemenea, problema de a găsi piese de schimb și ingineri care știau să întrețină aeronavele Boeing și Lockheed Martin.
Un obstacol mai serios în calea unui presupus miliardar care ar putea să cumpere F-15 și F-16 pentru Ucraina ar fi controalele exporturilor americane - vânzările majore de arme trebuie să fie aprobate de Congresul SUA înainte de a putea continua.
„De obicei, avioanele de vânătoare sunt vândute de un guvern altuia”, spun experți.