Armata rusă și-a întărit stăpânirea pe Insula Șerpilor din Marea Neagră, desfășurând mai multe sisteme de apărare, ceea ce sugerează că nu intenționează să renunțe cu ușurință la acest punct strategic, în ciuda amenințărilor reprezentate de noile sisteme de artilerie și de focul de rachete ucrainene, scrie LeFigaro
Cele mai recente imagini satelitare open-source ale acestei insulițe din largul coastelor ucrainene și românești fac posibilă distingerea diferitelor sisteme de apărare sol-aer, iar rușii le-au instalat și pe navele poziționate în apropiere pentru a întări și mai mult scutul de protecție.
„Rușii au desfășurat mai multe sisteme antiaeriene pe insulă care acoperă diferite spectre de amenințare, tunuri antiaeriene SA-13, Pantsir, Tor, ZU-23-2”, notează cercetătorul francez Pierre Grasser, specialist în apărare asociat laboratorului Sirice de la Sorbona.
„Ei și-au consolidat poziția recent, implementând diferite sisteme sol-aer, pe insulă și pe clădiri poziționate în jurul insulei. Strategic, acest lucru are sens, chiar și în fața noilor mijloace ale Ucrainei, precum Caesarii sau Himars-ii”, analizează o sursă militară franceză sub condiția anonimatului.
Dimensiune redusă
Occidentul a oferit Ucrainei mai multe sisteme mobile de artilerie care teoretic i-ar permite să lovească de pe coastele situate la aproximativ treizeci de kilometri cel mai aproape, inclusiv tunurile franceze Caesar dar mai ales lansatoarele de rachete multiple Himars date de americani și care se află în prezent undeva între Europa de Vest și Ucraina. „Ne așteptăm ca aceste sisteme să fie în luptă în curând și ne angajăm să continuăm să alimentam fluxul de muniție”, a declarat subsecretarul american al apărării, Colin Kahl, săptămâna aceasta.
Sistemele antiaeriene desfășurate în prezent de ruși „nu vor putea intercepta rachetele ghidate trase de Himar”, estimează Pierre Grasser, care relativizează totuși: „Toți sunt mobili, rușii pot deci face ceea ce ucrainenii fac foarte bine de la începutul războiului: sa le mute de îndată ce percep o amenințare iminentă. Trebuie să fii reactiv, dar este eficient, chiar și pe o insulă mică”.
„Himars nu pot face foc de saturație” pentru a cuprinde toată suprafața insulei cu cantitățile de care dispun ucrainenii, adaugă el. Apărarea rusă „e mai presus de toate acolo pentru a contracara ajungerea comandourilor ucrainene pe insulă”, explică el, amintind că Kievul a încercat deja o lovitură cel puțin o dată, în noaptea de 7 spre 8 mai când comandourile fuseseră decimate.
Insula este o problemă importantă. Din prima zi a ofensivei ruse din 24 februarie, atacatorii au asigurat acest teritoriu plat, gol. S-au luptat să o țină, pierzând oameni și materiale. De asemenea, nu departe de acest teren crucișătorul Moskva a fost lovit de o rachetă ucraineană, provocând marinei ruse cea mai mare pierdere din ultimele decenii.
„Este un teritoriu”
Vineri, ucrainenii au susținut că au lovit cu o rachetă o navă auxiliară rusă cu un sistem antiaerian la bord, în apropierea insulei. „Această navă, concepută inițial pentru salvare pe mare, a servit drept platformă antiaeriană improvizată. Pe el a fost instalat un sistem Tor”, notează Pierre Grasser.
Pe Twitter, analistul de apărare HI Sutton, specialist în probleme navale, consideră că „aceste nave sunt folosite pentru a alimenta” insula, care este „de importanță strategică”. Nu este doar o pietricică, este un teritoriu. Și este situat strategic, nu doar din punct de vedere militar, ci și economic”, amintește el.
Insula este într-adevăr situată în largul gurilor Dunării, unul dintre cele mai importante râuri din Europa și o arteră comercială a continentului. Cine o controlează poate ținti acea zonă. Ar putea servi și ca platformă de tragere către Odesa, sau chiar România. În cele din urmă, în apropiere sunt zăcăminte de hidrocarburi.