Un documentar de 40 de minute, recent declasificat, prezintă imagini în premieră de la detonarea așa-numitei „Bombe a Țarului”, care a provocat cea mai mare explozie nucleară produsă vreodată de om, informează Sky News.
Respectiva bombă cu hidrogen a fost testată pe 30 octombrie 1961 deasupra arhipeleagului Novaia Zemlia, aflat în Oceanul Arctic și a avut o putere de 50 de megatone TNT, de 3.300 de ori mai puternică decât bomba de la Hiroșima (a cărei putere a fost în jur de 15 kilotone).
Filmul documentar, care prezintă în detaliu felul în care s-a desfășurat acest test și care începe cu mesajul „Strict Secret”, a fost recent făcut public de către agenția rusă pentru energie Rosatom și postat pe Youtube.
Filmul prezintă procedurile de pregătire a lansării, cum a fost transportată pe calea ferată uriașa bombă de 27 de tone, cum a fost fixată de bombardierul care urma să o lanseze și modul în care au fost făcute observațiile și măsurătorile ulterioare.
După lansare, bomba a avut atașată de ea o parașută, cu scopul de a-i încetini căderea, astfel încât bombardierul TU-95 să aibă timp să se îndepărteze cât mai mult de locul exploziei.
„Bomba Țarului” a fost detonată la o altitudine de 4 kilometri deasupra solului. Lumina extrem de puternică produsă de explozie a fost caracterizată ca fiind „neobișnuit de puternică” și vizibilă, în ciuda stratului gros de nori, pe o rază de 1.000 de kilometri.
Unda de șoc a spart geamurile de la ferestre aflate la 900 de kilometri distanță
La câteva secunde după detonare, mingea de foc era deja vizibilă de la 250 de kilometri distanță. Globul de foc a crescut în volum, până când a atins un diametru de 20 de kilometri.
După 40 de secunde de la explozie, sfera de foc atinsese deja 30 de kilometri înălțime.
Cu trecerea timpului, mingea de foc a început să se răcească și să ia forma clasică de ciupercă nucleară care, în faza finală, a atins un diametru de 90 de kilometri și o înălțime de 65 de kilometri, cât 7 munți Everest puși unul peste altul.
Explozia a distrus totul instantaneu pe o rază de 35 de kilometri. Unda de șoc, care a distrus toate clădirile dintr-un oraș militar aflat la 55 de kilometri distanță și a spart geamurile de la ferestre în localități aflate la 900 de kilometri distanță, a fost înregistrată de seismografele de pe întreaga planetă.
În ciuda puterii colosale, bomba a avut mai degrabă un impact pur propagandistic, analiștii americani de la acea dată susținând că o astfel de armă are un potențial militar „limitat”, în special din cauza dificultăților legate de transportul acesteia.
Filmul a fost declasificat de agenția implicată în explozia misterioasă produsă în 2019 în zona arctică a Rusiei
Agenția rusă Rosatom, care a declasificat filmul, a fost implicată în explozia produsă anul trecut în Rusia, la o bază militară din regiunea Arhanghelsk, în cursul testării unei rachete.
Cinci angajați ai Rosatom au murit în urma acestei explozii provocate, cel mai probabil, de o rachetă cu propulsie nucleară, care a degajat în atmosferă particule radioactive.
Ulterior, Rosatom a confirmat că explozia accidentală din zona arctică s-a produs în timpul testării unor noi tipuri de „armament”. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).