Republica Moldova îşi alege azi preşedintele. Ce şanse de victorie are Maia Sandu

15 Noi 2020 | scris de A.V.
Republica Moldova îşi alege azi preşedintele. Ce şanse de victorie are Maia Sandu

Cetăţenii Republicii Moldova îşi aleg astăzi preşedintele, în cadrul celui de-al doilea tur, decisiv, al alegerilor prezidenţiale, în care se confruntă actualul şef al statului, filorusul Igor Dodon şi candidata opoziţiei pro-europene şi fost premier, Maia Sandu. Cele mai recente sondaje de opinie arată o luptă strânsă între cei doi candidaţi, cu diferenţe situate în marja de eroare, relatează Digi 24.

Maia Sandu, candidata Partidului Acţiunii şi Solidaritate (PAS) a câștigat surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Inițial, ea s-a clasat pe locul doi, după Igor Dodon, dar rezultatul s-a modificat în favoarea candidatei PAS, după ce Comisia Electorală Centrală a început să proceseze și rezultatele votului din diaspora, unde s-a stat la cozi și au votat în jur de 140.000 de persoane.

În 2016, alegerile au fost câştigate de Igor Dodon cu 52% din voturi, în vreme ce Sandu a obţinut 48%. Practic, diferenţa dintre cei doi a fost de 69.750 de voturi.

„Acum, şansele Maiei Sandu sunt mai consistente. Şansele sale sunt mai mari pentru că, în primul rând, a dispărut Plahotniuc, oligarhul fugar care l-a făcut pe Dodon preşedinte în 2016”, a declarat, pentru Digi24.ro, Armand Goşu, conferenţiar universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice a Univesităţii Bucureşti şi analist politic specializat în spaţiul ex-sovietic.

În acest moment, ultimele două sondaje de opinie din Republica Moldova, realizate în perioada 3-7 noiembrie, dau rezultate diferite referitoare la câştigătorul turului 2, ambele însă la diferenţe mici şi situate în marja de eroare.

Astfel, într-un sondaj realizat de CBS Research, Maia Sandu va obţine 51,5% din voturi, în vreme ce Igor Dodon - 48,5%. Conform unui sondaj realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova, Igor Dodon va câştiga cu 50,5%, în vreme ce Sandu va obţine 49,5%.

UPDATE

Ora 21:00 Urnele s-au închis, votul s-a încheiat în Republica Moldova. Datele preliminare ale exit-poll-ului realizat de Comunitatea WatcDog.md și Istitutul de Politici Publice arată că lidera PAS, Maia Sandu are 54,7%, aproape 10% în fața contracandidatului său Igor Dodon, transmite Agora.md.

UPDATE

Ora 21:13 Primele declarații ale lui Igor Dodon, după închiderea secțiilor de vot: „În următoarele zile voi anunța schimbări serioase în politica internă a țării”. El susține că are încredere că rezultatele alegerilor vor fi în favoarea sa, iar voturile adunate în țară vor depăși numărul celor din diaspora.

Igor Dodon a candidat promovând ideea de „stabilitate” și posibilitatea sa de a obține împrumuturi și favoruri de la Moscova. El a fost criticat pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, în timpul căreia peste 55.000 de moldoveni s-au infectat, iar 1.300 au murit.

Maia Sandu și-a centrat campania pe lupta anticorupție și pe legăturile sale strânse cu Uniunea Europeană.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră