Cetăţenii din Republica Moldova sunt chemaţi duminică la urne, pentru a-și alege preşedintele pentru următorii patru ani. Alegerile prezidenţiale din Moldova se desfăşoară în plină pandemie de coronavirus.
Ultimele informaţii, furnizate de Ministerul Sănătăţii, arată că 839 de noi infecţii au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. În total, peste 76 de mii de moldoveni s-au îmbolnăvit şi peste 1.700 au murit din cauza COVID-19.
Cele mai recente sondaje de opinie arată că preşedintele în exerciţiu, filorusul Igor Dodon şi fostul premier de dreapta, Maia Sandu, au cele mai mari şanse să ajungă în turul doi al alegerilor.
Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, a votat în jurul orei 11.00 și s-a prezentat la urne alături de soția sa, fără a venit și cu copiii lor.
„De votul fiecăruia dintre noi depinde viitorul țării. La noi se spune că dacă plouă e un semn bun. Părinții mi-au spus că la ei la nuntă a plouat. Dacă a plouat la nuntă, o să fie o familie bună”, a declarat Igor Dodon, citat de agora.md.
Mai mulți moldoveni au venit încă de la ora 7.00 pentru a alege viitorul președinte.
Ei și-au exprimat speranța că țara lor natală va alege calea europeană, în urma scrutinului de duminică.
Peste 5.400 de moldoveni au votat în diaspora moldovenească, până la această oră, cu mult mai puțini față de cei care s-au prezentat la urne în urmă cu patru ani.
Pandemia de coronavirus nu a făcut decât să adâncească şi mai mult criza economică din această ţară: alegerile se desfăşoară astfel într-o plină criză economică şi socială, cu un deficit bugetar estimat a ajunge la un prag record de 8%, scrie Digi 24.
Pe acest fond social, economic şi sanitar, Republica Moldova pare a se afla din nou la o răscruce de drumuri, având de ales între un candidat care să bătătorească şi mai bine drumul spre Moscova sau unul care să deschidă mai larg calea care să lege mai bine ţara de Bruxelles.
În total, 8 candidaţi au fost oficial înregistraţi în cursa pentru preşedinţia Moldovei, cu prilejul celui de-al patrulea tur de scrutin din istoria alegerilor prezidenţiale, de la declararea independenţei în 1991.