Ramzan Kadîrov: „Chestiunea ucraineană este soluționată, acum Polonia este cea care mă interesează”

26 Mai 2022
Ramzan Kadîrov: „Chestiunea ucraineană este soluționată, acum Polonia este cea care mă interesează”

Ramzan Kadîrov amenință că va ataca Polonia: „Ar fi bine să luați armele si mercenarii înapoi și să cereți iertare oficială pentru ceea ce ați făcut.”, scrie Newsweek

Ramzan Kadîrov, președintele Ceceniei a postat un videoclip pe contul său Telegram, transmis miercuri de Francis Scarr, jurnalist BBC. Un discurs suprarealist ținut în fața camerei: "Chestiunea ucraineană este soluționată. Acum este Polonia cea care mă interesează."

"După Ucraina, dacă ni se dă comanda, vom arăta în 6 secunde de ce suntem capabili."

"Ar fi bine să luați armele si mercenarii înapoi și să cereți iertare oficială pentru ceea ce ați făcut ambasadorului nostru. Nu vom uita asta. Ține asta în minte."

Liderul cecen se referă în special la „agresiunea”  a cărei victima a fost ambasadorul Rusiei la Varșovia pe 9 mai, după ce a fost stropit cu sânge fals.

Polonia este una dintre țările care a furnizat Ucrainei arme pentru a o ajuta să se apere de invazia Rusiei care se desfășoară de la sfârșitul lunii februarie. Declarația lui Kadîrov evidențiază preocupările exprimate de unii lideri polonezi că Rusia ar putea lansa un atac asupra Poloniei în viitor.

Deși Putin nu a oferit nicio indicație definitivă dacă ar putea privi spre Polonia, adjunctul ministrului polonez de externe Pawel Jablonski a declarat, în timpul unui interviu cu Al Jazeera, publicat la sfârșitul lunii martie, că este o „certitudine absolută” că Putin ar dori să atace Polonia.

„În același timp, suntem, de asemenea, destul de siguri că [Putin] nu o va face acum, deoarece este prea ocupat cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a adăugat Jablonski.

Kadîrov nu este singurul aliat al lui Putin care a intensificat retorica împotriva Poloniei în ultimele săptămâni.

Oleg Morozov , membru al parlamentului rus și membru de top al partidului politic al lui Putin, Rusia Unită, a sugerat la începutul acestei luni că Polonia ar trebui să fie „pe primul loc în coada pentru denazificare după Ucraina”, potrivit unei traducerii unei telegrame.

Morozov nu a precizat de ce credea că Polonia are nevoie de „denazificare”.

Newsweek a contactat ministerele de externe ale Rusiei și Poloniei pentru comentarii.

Alte stiri din Externe

Ultima oră