Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu sânge fals de activiști pro-ucraineni: "agresiune deplorabilă" spune Ministrul polonez de externe

09 Mai 2022
Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu sânge fals de activiști pro-ucraineni: "agresiune deplorabilă" spune Ministrul polonez de externe

Serghei Andreev, care mergea la un cimitir de soldați sovietici din Varșovia (Polonia), a fost atacat de demonstranții ucraineni care denunță invazia rusă a Ucrainei, scrie FranceInfo.

Ambasadorul Rusiei în Polonia a fost stropit cu o substanță roșie luni (9 mai) de către demonstranții pro-ucraineni la Varșovia, cu ocazia aniversării sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial. Potrivit unui fotograf AFP prezent la fața locului, activiștii pro-ucraineni, scandând „fasciști” și fluturând steagul național ucrainean, i-au blocat trecerea ambasadorului când urma să depună o coroană de flori la cimitirul din Varșovia, unde soldații sovietici au murit în lume. Al Doilea Război.

9 mai 1945 marchează pentru ruși victoria asupra Germaniei naziste. Ulterior, câțiva oameni au aruncat o substanță roșie pe fața și pe haine ambasadorului și i-au împroșcat și împrejurimile. După ce și-a șters fața cu mâna, Serghei Andreev a spus: „Sunt mândru de țara mea și de președintele meu”. Andreev a declarat pentru agenția de presă rusă RIA Novosti că nu a fost rănit grav în atac, adăugând că substanța roșie este un fel de sirop.

Reacție puternică la Moscova
Incidentul a fost imediat denunţat de Moscova. Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al diplomației ruse, a spus că „suporterii neonazismului și-au arătat încă o dată fețele și este sângeros”. Moscova a trimis, de asemenea, „un protest ferm” autorităților poloneze „pentru clemența lor față de tinerii neo-naziști”.

Rusia, care denunță constant „rusofobia” occidentalilor în general și a Poloniei în special, a mai cerut să poată organiza „fără întârziere ceremonia de depunere a coroanei de flori, asigurându-și cea mai totală securitate în fața tuturor tipurilor de provocări”  Ministrul polonez de interne Mariusz Kaminski a declarat după incident că „autoritățile poloneze nu i-au recomandat ca ambasadorul rus să depună flori pe 9 mai la Varșovia” și că acesta din urmă a putut totuși să părăsească locurile sub protecția poliției. Mariusz Kaminski a mai postat pe Twitter că activiștii s-au adunat acolo legal pentru a protesta împotriva „agresiunii ruse în Ucraina, unde în fiecare zi are loc crima de genocid”.

Ministrul polonez de externe: agresiune deplorabilă a ambasadorului Moscova

Ministrul polonez de externe Zbigniew Rau a calificat protestul care îl implică pe ambasadorul Rusiei în Polonia, în care s-a runcat cu vopsea roșie drept „deplorabil”. „Diplomații se bucură de o protecție specială indiferent de politicile duse de guvernele pe care le reprezintă”, a spus Rau.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră