Putin: Politica țărilor europene în sectorul energetic este o „sinucidere economică”

17 Mai 2022
Putin: Politica țărilor europene în sectorul energetic este o „sinucidere economică”

Vorbind la o întâlnire televizată cu manageri interni de comanii petroliere și oficiali guvernamentali Vladimir Putin a declarat marți că este imposibil pentru unele țări europene să renunțe rapid la petrolul rus, așa cum propune Uniunea Europeană, spune Reuters

„Evident, unele state UE, în al căror bilanț energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea face acest lucru mult timp, să renunțe la petrolul nostru”, a spus Putin.

Putin a mai spus că sancțiunile occidentale și un posibil embargo asupra petrolului rusesc au dus la o creștere a prețului petrolului la nivel mondial.

El a spus că, renunțând la aprovizionarea cu energie a Rusiei, Europa riscă să plătească pe termen lung cele mai scumpe prețuri la energie din lume, în timp ce competitivitatea industriei sale va fi subminată.

„O astfel de „sinucidere” economică este o chestiune internă a țărilor europene. Rusia trebuie să acționeze pragmatic și să procedeze din propriile sale interese economice”, a spus Putin.

„Rusia profită de deciziile haotice ale Occidentului”, spune președintele Putin. „Țările UE pun în aplicare sancțiuni împotriva Federației Ruse sub presiunea Statelor Unite și acest lucru provoacă daune economiilor lor, cu creșterea prețului petrolului pe piețe într-un ritm amețitor. Ei încearcă să ne învinovăţească pentru această inflaţie energetică, dar de fapt Occidentul încearcă să-şi ascundă erorile sistematice.” relatează Ria Novosti citat de La Repubblica

„Există schimbări tectonice pe piața petrolului și a face afaceri așa cum s-a făcut înainte, în conformitate cu vechiul model, pare puțin probabil”, a spus Putin, adăugând că este important să se înființeze un lanț complet de la producător până la cumpărător.

El a promis ajutor de stat pentru producătorii autohtoni de petrol, inclusiv facilitarea accesului la împrumuturi și asigurări.

Alte stiri din Externe

Ultima oră