Președintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, a demisionat. Mugabe a avut o bună relaţie cu dictatorul Nicolae Ceauşescu, vizitând, de altfel, România prietenă.
După 37 de ani de dictatură, anunțul demisiei lui Mugabe a provocat o explozie de bucurie pe străzile din Harare și în celelalte orașe mari ale țării.
Robert Mugabe, în vârstă de 93 de ani, s-a agățat de putere timp de o săptămână după ce armata a preluat controlul, anunțând în cele din urmă marți că demisionează, după ce parlamentul declanșase procedura de destituire.
Fostul vicepreședinte al statului Zimbabwe, Emmerson Mnangagwa, va fi învestit vineri în funcția supremă în stat. Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, urmează să sosească la Harare miercuri, în jurul orei locale 18.00 (16.00 GMT), la baza aeriană militară Manyame din capitală.
La o zi după demisia lui Robert Mugabe, statul Zimbabwe intră astfel într-o nouă eră, după aproape patru decenii de conducere autoritară a fostului președinte.
Totul a început la 6 noiembrie, când ministrul Comunicaţiilor a anunţat demiterea vicepreşedintelui Emmerson Mnangagwa, acuzat de lipsă de loialitate. Anunţul nu a surprins pe nimeni la Harare. De câteva săptămâni, Emmerson Mnangagwa, zis şi „Crocodilul“, se afla sub tirul criticilor şi insultelor primei-doamne Grace Mugabe.
Emmerson Mnangagwa a părăsit țara, din motive de securitate, la scurt timp după înlăturarea sa din guvern la 6 noiembrie.
Cel supranumit 'Crocodilul' din cauza caracterului său inflexibil, a fost deja propulsat duminică președinte al partidului la putere, Zanu-PF.
Ascensiunea sa în funcția supremă barează drumul fostei prime doamne, lipsita de popularitate Grace Mugabe, dornică să-i ia locul soțului ei la momentul oportun.