Cum era să ajungă prietenul african al lui Ceaușescu ambasador al bunăvoinței din partea OMS

23 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Cum era să ajungă prietenul african al lui Ceaușescu ambasador al bunăvoinței din partea OMS Galerie foto (2)

Istoria are și ea un 1 Aprilie al ei, cu glumele ei proaste. Una dintre ele s-a pronunțat taman zilele trecute, în octombrie 2017, adică. 

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut săptămâna trecută lui Robert Mugabe, președintele statului Zimbabwe, în vârstă de 93 de ani, să îndeplinească rolul de ambasador al bunăvoinței pentru a ajuta în lupta contra bolilor netransmisibile, precum atacurile cardiace sau astmul, în Africa. 

Vestea a lăsat cu gura căscată pe mulți. Tocmai Mugabe să fie ales? Mugabe, dictatorul? Mugabe, sub domnia (nesfârșită) a căruia se prăbușește sistemul sanitar și, în general, țara? Sistemul de sănătate din Zimbabwe, ca și multe alte servicii publice s-a prăbușit sub regimul său autoritar și represiv. Cea mai mare parte dintre spitale sunt lipsite de medicamente și echipamente, infirmierele și medicii sunt lăsați cu regularitate fără salarii. Tocmai Mugabe, veșnic președintele, prietenul dictatorului comunist român Nicolae Ceaușescu, pe care-l întâmpinau, înșirați pe marginea drumului, în zona Herăstrău, sute de șoimi ai patriei și pionieri, în anii 70, când venea în vizite în România? Acel Mugabe, da, căruia, deși prieten, Ceaușescu nu reușea niciodată să-i pronunțe numele țării, și-l numea ”Mugabe din ZIBABE”, că probabil rima.

Guvernul american a impus sancțiuni contra președintelui Mugabe din cauza crimelor împotriva poporului său și a amenințării pe care o reprezintă pentru pace și stabilitate, au reamintit, în acest context, Statele Unite.

”Această numire contrazice clar idealurile Națiunilor Unite de respectare a drepturilor omului și a demnității umane", a afirmat, pentru AFP, Departamentul american de Stat. În Canada, premierul Justin Trudeau s-a gândit chiar la 1 Aprilie. Și a mărturisit că a crezut că e o glumă proastă.

''Când am auzit vorbindu-se despre numirea lui Robert Mugabe de către OMS, sincer, am crezut că este vorba de o glumă proastă de 1 Aprilie'', a declarat Trudeau într-o conferință de presă la Edmonton, în provincia Alberta (vest). ''Este absolut inacceptabil și de neconceput ca acest individ să aibă un rol de ambasador al bunăvoinței în oricare altă organizație, și încă și la OMS. Este ridicol'', a mai spus premierul canadian.

Una peste alta, analizând și dându-și seama de enormitatea creată, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat duminică anularea numirii președintelui Republicii Zimbabwe, Robert Mugabe, ca ambasador al bunăvoinței, explicând că a luat această decizie în interesul acestei agenții ONU pentru a pune capăt controverselor declanșate de numirea acestuia, scrie presa internațională. 

CREDIT FOTO: https://kids.kiddle.co/images/thumb/b/b2/Mugabe76Romania.jpg/707px-Mugabe76Romania.jpg  și Wikipedia

Alte stiri din Externe

Ultima oră