Indicele de securitate globală a sănătății evaluează țările în funcție de capacitatea lor de a reacționa la crizele internaționale de sănătate.
Franța se descurcă destul de bine, în timp ce în teritoriu au fost identificate mai multe cazuri de coronavirus.
Epidemia de coronavirus continuă să se răspândească în întreaga lume mai multe țări anunțând că au depistat primul caz joi, 27 februarie.
Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri că lumea pur și simplu „nu este pregătită să facă față”.
În ceea ce privește gestionarea crizelor de sănătate, nu toate țările sunt în aceeași barcă.
Acest lucru este masurat de indicele global de securitate sanitară, care evaluează capacitatea țărilor de a face față crizelor internaționale de sănătate.
Acest indice, denumit „GHS index”, a fost creat de două organizații non-guvernamentale, „Inițiativa amenințărilor nucleare” (INTI) și „Johns Hopkins Center for Health Security”, în colaborare cu echipa de informații de afaceri a revistei britanice „The Economist”.
Indicele se bazează pe șase criterii: capacitatea de prevenire, detectare și răspuns, precum și puterea sectorului de sanatate, monitorizarea standardelor internaționale și gradul de expunere. Un punctaj din 100 este atribuit fiecărei țări din lume.
Franța este bine plasată, pe poziția a 11-a.
Potrivit unui raport publicat în octombrie 2019, scorul mediu din 100 este de 40,2. ”Cel puțin 75% dintre țări primesc scoruri scăzute la indicatorii legati de riscurile biologice catastrofale globale”, notează raportul.
Conform acestui indice, 11 țări sunt considerate a fi „cel mai bine pregătite” pentru a face față riscurilor pentru sănătate.
Statele Unite (cu un scor de 83,5), Marea Britanie (77,9) și Olanda (75,6) ocupă primele locuri în clasament.
Franța ocupă poziția a 11-a cu un scor de 68,2 / 100. Se remarcă în special pentru capacitatea sa de a preveni și detecta aceste crize (respectiv 71,2 / 100 și 75,3 / 100).
Italia, țara europeană cea mai afectată de epidemie, este clasată la 56,2 și se află pe locul 31 în clasament.
China, de unde a apărut virusul și care are cele mai multe contaminări din lume (cel puțin 78.000 de cazuri), îl ocupă pe locul 51 din 195, cu un scor de 48,2.
Printre țările considerate a fi „cel mai puțin pregătite”, există o majoritate de țări de pe continentul african, precum Algeria (23,6) care a anunțat primul caz miercuri, Sudan (26,2), Ciad (28,2) sau Mali (29,0).
Siria (19.9) și Yemenul (18.5), afectate de războiul din care provin crizele locale de sănătate, sunt de asemenea în partea de jos a clasamentului.
Reduceți diferențele dintre țări
Indicele GHS își propune să evidențieze lacunele [dintre capacitățile fiecărei țări] pentru a crește acțiunile politice și financiare pentru a le umple, scriu autorii raportului.
Printre recomandările făcute de experții din spatele GHS, regăsim în special nevoia de transparență a capacităților țărilor de a lupta împotriva amenințărilor pentru sănătate, dar și testul anual al acestor capacități.