Israelul este prima ţară care îşi sfătuieşte cetăţenii să nu mai călătorească în străinătate

28 Feb 2020 | scris de Bianca Maria Drug
Israelul este prima ţară care îşi sfătuieşte cetăţenii să nu mai călătorească în străinătate

Decizie fără precedent în Israel: Ministerul Sănătăţii a emis un comunicat dramatic, în care solicită israelienilor să ia în calcul în cel mai serios mod posibil să nu mai călătorească în străinătate. Israelul caută să se izoleze de noua epidemie de coronavirus, care se extinde la nivel mondial.

„Dacă nu sunteţi obligaţi să luaţi avionul, nu o faceţi”, îndeamnă ministerul în avertismentul adresat populaţiei.

Prin acest anunţ, Israelul devine prima ţară care le cere cetăţenilor săi să se abţină de la orice călătorie internaţională din cauza epidemiei de coronavirus, care s-a declanşat în China, în decembrie, şi a infectat de atunci peste 83.000 de persoane din întreaga lume şi s-a soldat cu moartea a peste 2.850 de persoane.

Comunicatul mai extinde şi un precedent avertisment de călătorie pentru nordul Italiei la ansamblul teritoriului acestei ţări şi impune tuturor israelienilor care se întorc din Italia să rămână în carantină la domiciliu timp de 14 zile, cu efect imediat.

Israelul a interzis deja intrarea oricărui cetăţean străin care anterior s-a deplasat cu 14 zile în urmă în China, Hong Kong, Macao, Thailanda, Singapore, Coreea de Sud şi Japonia.

Oficialii israelieni au subliniat că noile cazuri anunţate în Grecia, Austria, Elveţia şi Croaţia în ultimele zile par fi de călători din Italia, veniţi în aceste ţări.

„Evaluarea actuală este că există o mare proababilitate ca agentul patogen să se propage şi în alte regiuni ale Europei şi în multe alte locuri din lume”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul mai recomandă şi anularea sau amânarea tuturor conferinţelor şi reuniunilor internaţionale cu desfăşurare în Israel în cursul lunii viitoare, şi restrângerea participărilor la astfel de evenimente în străinătate, unde ameninţarea de contagiune este mare.

Acelaşi sfat este dat şi în privinţa călătoriilor în străinătate la evenimente cu caracter religios în cursul cărora numeroase persoane, de diferite naţionalităţi, se adună în acelaşi loc, cu o probabilă referire la pelerinajul Hajj, care va avea loc în iulie.

Hajj e una dintre cele mai mari întruniri de pe glob cu aproape două milioane de oameni care vin aici în fiecare an. E unul dintre stâlpii de rezistență ai Islamului, iar fiecare musulman trebuie să facă cel puțin un pelerinaj o dată în viața lui, dacă își permite financiar.

Directorul general al ministerului, Moshe Bar Siman-Tov, a declarat pentru postul de televiziune Channel 12 că ministerul a preferat să ia măsuri mai dure, pentru a nu regreta mai târziu.
Ministerul israelian al Afacerilor Externe a refuzat să comenteze cum ar putea afecta noile directive activitatea diplomatică din Israel şi străinătate.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră