Coronavirus: în căutarea antidotului ad-hoc

28 Feb 2020
Coronavirus: în căutarea antidotului ad-hoc

Față cu răspândirea bolii medicii au intrat într-o cursă contraconometru și testează mai multe tipuri de tratament. Primul francez infectat cu coronavirus a decedat miercuri.

Amenințarea coronavirusului se precizează mai repede decât modul de a scapa de ea. 

Moartea primului francez care nu calatorise in zone de risc a pus o presiune enormă asupra medicilor din spital. 
COVID-19 este în creștere în Franța. 

Pe picior de război încă de pe 12 ianuarie  de  cand autoritățile chineze au pus la dispoziție secvențierea genomului viral, majoritatea epidemiologilor, precum profesorul Arnaud Fontanet, de la Institutul Pasteur, estimează că va fi necesară o perioadă de „unu la doi ani” pentru a spera că vom avea un „tratament eficient” sau un vaccin. 

Un orizont prea îndepărtat pentru a nu alimenta speculațiile despre existența unui remediu imediat disponibil în fața situației de urgență. 

O idee tentanta pe care a transmis-o marți directorul Institutului Mediteranean din Marsilia, Didier Raoult. 

Conform acestuia din urmă, un medicament utilizat frecvent împotriva malariei, cloroquina, ar putea opri evoluția pneumoniei cauzate de COVID-19. 

Pe baza unui studiu clinic efectuat pe trei cercetători chinezi publicat pe 19 februarie în revista BioScience Trends, acest specialist recunoscut în boli infecțioase susține că „aceasta moleculă este poate cea mai simplă și ieftină pentru a trata toate infecțiile virale“. O declarație care îi încurcă pe mulți dintre colegii săi.

Este eficientă clorochina?

Potrivit profesorului Xavier Lescure, specialist în boli infecțioase și tropicale la Spitalul Bichat, o unitate de prim rang inalt privind epidemia COVID-19, articolul stiintificilor chinezi nu oferă destule date. 

„Un medic trebuie să fie un Sfântul Toma”, insistă Lescure. ”Trebuie să se bazeze pe fapte și acolo nu le văd culoarea. Din experiență, observ că atunci când cercetătorii demonstrează eficacitatea unui tratament, își publică rezultatele brute nu doar recomandările de tratament cum este cazul aici. Aștept dovezi”.

Prudență deci. Mai ales că, spre deosebire de alte molecule, clorochina are dubla caracteristică, după cum subliniază profesorul Raoult, de a fi ieftină și disponibilă în cantități mari. Este greu să excludem că obiectivul principal al anunțului oamenilor de știință chinezi este doar să dea asigurări unei populații chineze traumatizate.

În Franța, ce tratamente?

Pentru a face față situațiilor de urgență, un grup de lucru, care include epidemiologi renumiți, inclusiv profesorul Lescure și membrii Agenției Naționale pentru Siguranța Medicamentelor (ANSM), tocmai a adoptat un protocol de tratament in functie de severitatea bolii. 

În cele mai multe cazuri persoanele infectate cu coronavirus dezvoltă forme care nu sunt simptomatice: tuse usoara și febră la 38° C. 

Se vindecă singuri, fără a fi nevoie de medicamente. Mai presus de toate spitalizarea face posibilă monitorizarea progresului bolii și evitarea contaminării mai largi. 

Dacă este necesar, utilizarea asistenței respiratorii (mască de oxigen, intubație și ventilație sau circulația aerului extracorporeal prin intermediul unui plămân artificial) poate ajuta la „trecerea momentului dificil”. „Dar nu au nicio acțiune terapeutică”, avertizează profesorul Lescure.

Ce se întâmplă dacă starea de sănătate a pacientului se deteriorează?

Au fost identificate două cazuri. În primul pacientul declară în zece zile o pneumonie virală, o infecție respiratorie cu leziuni pulmonare severe.

În cel de-al doilea caz, deși pacientul pare să fi trecut de infecția legată direct de coronavirus, starea lui se agravează după o superinfecție bacteriană sau printr-o ciupercă, iar sistemul său imunitar se da peste cap. 

În ambele cazuri, tratamentele administrate de spital evoluează în funcție de gravitatea infecției.

Pentru formele intermediare, grupul de lucru recomandă administrarea orală a unui antiviral utilizat în terapia triplă împotriva HIV, lopinavir.

Pentru formele cele mai severe, pacienții vor primi remdesivir intravenos, o moleculă folosită în trecut în timpul epidemiilor altor tipuri de coronavirus, SARS și MERS. 

Utilizarea de molecule antimalarice cum ar fi hidroxiclorochina și cloroquina, în combinație cu remdesivir, a fost discutată dar a fost exclusă deocamdată.

La ce să vă așteptați de la aceste tratamente?

Profesorul Lescure o spune răspicat: este un „tratament plin de compasiune”. 

În mod clar, medicamentele administrate din lipsă de ceva mai bun cu scopul exclusiv de a „oferi un serviciu pacientului”, dar care nu au beneficiat de niciun test clinic sau autorizație de introducere pe piață pentru această utilizare. 

Cu toate acestea întrucât au fost testate pe alte patologii știm profilul toxicității și efectele secundare ale acestora. Abordarea este empirică dar oamenii de știință nu exclud să fie norocoși. 

"Dacă una sau mai multe molecule funcționează pe COVID-19, aceasta va face să meargă mult mai repede" în dezvoltarea unui tratament eficient, ne-a explicat recent profesorul Fontanet. 

Marea problemă pentru autoritățile din domeniul sănătății este că aceste noi molecule sunt scumpe și disponibile în cantități mici.
Cine sunt cei mai afectatio de COVID-19?

În ceea ce privește victimele COVID-19 din China, oamenii de știință au acum o idee destul de precisă a profilurilor de risc. Vârsta este decisivă.

În timp ce copiii par a fi în siguranță (nu au fost identificați niciun deces sau o formă gravă de infecție), cei peste 70 de ani plătesc prețul ridicat: 30% până la 40% din decese sunt din această grupă de vârstă.

Morbiditatea crește, de asemenea, atunci când pacienții au patologii vasculare, hipertensiune arterială sau infarct miocardic. Un alt factor discriminator: sexul. Față de COVID-19, este mai bine să te naști femeie decât bărbat.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră