PRESA FRANCEZĂ. Coronavirus: ar trebui să cerem ajutor Armatei?

29 Feb 2020
PRESA FRANCEZĂ. Coronavirus: ar trebui să cerem ajutor Armatei?

Suntem încă foarte departe de o situație care ar necesita o intervenție masivă a armatelor în lupta împotriva coronavirusului. 
Astăzi, Ministerul Forțelor Armate Franceze se mulțumește să respecte recomandările Ministerului Sănătății la fel ca toate sucursalele statului. 

Dar mergand pe presupunerea - astăzi îndepărtată - în care situația s-ar deteriora brusc dacă mijloacele civile s-ar dovedi insuficiente, soldații ar putea fi pusi la contributie în domeniul medical dar și pentru logistică sau securitate. Un articol publicat de Le Point face o prezentare generală.

Regula celor patru „i” 

Armata poate interveni pe teritoriul național la cererea Executivului în conformitate cu regula celor patru "i", adică dacă mijloacele civile sunt inexistente, insuficiente, improprii sau indisponibile pentru a rezolva orice problemă majoră pe care mijloacele tradiționale nu le-ar putea gestiona: criza de securitate, poluarea masivă, criza de sănătate etc. 

Guvernul (în special primul ministru, ministerul sănătatii și ministerul de interne) este cel care decide pragul pentru declanșarea unei intervenții militare.

 Acesta transmite armatei solicitarile specificând efectele dorite (obiectivele care trebuie atinse), iar statul major al armatei decide mijloacele concrete care trebuie angajate pentru realizarea acestuia.

„Avem la dispoziție întreaga gamă a armatei, inclusiv specialiști sau plutoane NRBC [nucleare, radiologice, bacteriologice, chimice]: vom putea oferi expertiza noastra dacă vom fi rechiziționati”, explică colonelul Frédéric Barbry, purtătorul de cuvânt al Statului Major.

Serviciul de sănătate al Armatei

Serviciul de Sănătate al Forțelor Armate trimite medici și personal medical în operațiunile externe pentru a îngriji răniții în luptă. Pentru aceasta are antene medicale și chirurgicale portabile (containere care pot fi montate într-o oră), vehicule blindate și convenționale - truse medicalizate sau kituri « morphee » pentru a adapta avioanele de transport ale Forțelor Aeriene la transportarea răniților.

Pe teritoriul național, SSA participă la serviciul public prin intermediul spitalelor militare răspândite pe întreg teritoriul, la Marsilia, Brest, Lyon, Toulon, Saint-Mandé, Clamart și chiar Bordeaux. 

Toți medicii militari sunt instruiți în aceste spitale precum și, din ce în ce mai mul, în spitale partenere civile așa cum se întâmplă de exemplu în Lyon.

Dacă epidemia de coronavirus progresează si situație devine gravă SSA ar putea oferi medici și personal medical precum și truse de transport medical și echipamente medicale.

Unități NRBC

Armata are un regiment specializat în operațiuni într-un mediu contaminat,numit „NRBC” (nuclear, radiologic, bacteriologic, chimic). 

Soldatii regimentului 2 Dragoni se antrenează în fiecare zi pentru a acționa în timp ce sunt echipați cu costume etanseizate. Ei știu să decontamineze zonele și să instaleze camere de decontaminare pentru cei afectați.

Misiunea lor inițială este de a permite continuarea luptei de către soldați in zone contaminate dar ei știu să se adapteze. Statul major general ar putea angaja aceste unități de experti pentru medii contaminate.

Securitate în teritoriu

Armata nu e instruită pentru menţinerea ordinii publice ci pentru luptă. Nu poate interveni pe teritoriul național decat în anumite cazuri excepționale, cum ar fi operațiunea Sentinel (misiunea Vigipirate).

Într-un scenariu de epidemie majoră este probabil ca personalul operațional al poliției și jandarmilor să fie redus, în timp ce posibile ruperi ale lanţurilor de aprovizionare cu alimente de exemplu, ar putea genera panică și să necesite o reacție puternică a statului. 

La cererea Executivului, soldații ar putea sa se alature forțelor interne de securitate (poliție, jandarmerie) și să-i ajute să participe la asigurarea securitati pe străzi.

Dacă este necesar să transporte echipament medical iar resursele civile disponibile se dovedesc insuficiente,armata are capacități de transport rapid pe întreg teritoriul, inclusiv in domeniile martime cu elicoptere, avioane și nave capabile să transporte marfă în vrac, pe perioada scurtă, inclusiv acolo unde drumurile nu sunt practicabile.

Forțele aeriene franceze au avioane de transport A400M Atlas, C-130 Hercules, C-160 Transall și CN-235 Casa, toate adaptate pentru aterizarea pe piste scurte, avioane A330 Phoenix convertibile în aeronave medicale folosite pentru evacuarea bolnavilor și capabile să transporte până la 110 tone de marfă. 

În sfârșit, flota de aeronave albe marcate „Republica Franceză” a escadrilei de transport Esterel (două A340, două A310) medicalizabile și capabil să transporte o mare cantitate de marfuri.

Pentru transporturile usoare de câteva tone sau câteva sute de kilograme cele 280 de elicoptere militare franceze (excluzând elicopterele de atac) din

Aviația ușoară a armatei franceze (ALAT), armata franceză aviatia și marina națională pot fi puse la contributie.

Navele marinei franceze sunt, de asemenea, capabile să aducă o contribuție importantă la un posibil efort masiv împotriva coronavirusului, atât pentru transportul de marfă, cât și pentru proiecția, dacă este nevoie a spitalelor plutitoare. 

Navele elicopterului amfibie (PHA) din clasa Mistral sunt adecvate în special pentru misiunile umanitare: după uraganul Irma din 2017, PHA Tonnerre, de exemplu, a adus peste 1000 de tone de marfă de urgență locuitorilor din Saint Martin.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră