Președintele Franței cere anchetă internațională pentru exploziile de la Beirut

06 Aug 2020 | scris de A.V.
Președintele Franței cere anchetă internațională pentru exploziile de la Beirut

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut joi o anchetă internaţională ''transparentă'' privind exploziile care au devastat portul din Beirut şi împrejurimile, explozii soldate cel puţin 137 de morţi şi peste 5.000 de răniţi, relatează AFP.

"Este necesară o anchetă internaţională deschisă, transparentă pentru a evita mai întâi ca lucrurile să nu fie ascunse şi, de asemenea, să nu se instaleze îndoiala", a spus Macron în cadrul unei conferinţe de presă, la încheierea vizitei sale în capitala libaneză.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit joi la Beirut cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat Libanul, a fost întâmpinat ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, care şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează, potrivit AFP şi Reuters.

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a sosit joi la Beirut cu un mesaj de sprijin pentru poporul libanez, la două zile după devastatoarele explozii care au îndoliat Libanul, a fost întâmpinat ca un salvator de mulţimile de oameni adunate, ce şi-au exprimat indignarea faţă de autorităţilor ţării lor, în timp ce liderul francez a invitat clasa politică libaneză să treacă fără întârziere la reforme necesare pentru scoaterea ţării din criza economică fără precedent pe care Libanul o traversează

Într-un cartier sinistrat din Beirut, libanezii strânşi pentru vizita lui Macron l-au huiduit pe şeful statului libanez, Michel Aoun, care îl însoţea, cerând ajutorul Franţei pentru schimbarea liderilor aflaţi la putere în Liban, conform agenţiei de presă franceze.

'Ajutaţi-ne! Revoluţie', a strigat mulţimea furioasă, scandând că 'poporul vrea căderea regimului', în timp ce Macron efectua o vizită în cartierul creştin Gemmayze, devastat de exploziile de marţi din portul Beirut, soldate cu peste 145 de morţi şi circa 5.000 de răniţi, conform unui nou bilanţ.

În urma deflagraţiilor care au distrus cartiere întregi din Beirut, atribuite de autorităţi unui incendiu la un depozit în care era stocată de ani zile o cantitate uriaşă de nitrat de amoniu în condiţii inadecvate, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, într-o ţară deja în colaps, unde aproape jumătate din populaţie trăieşte în sărăcie.

În acest context, şeful statului francez a spus că ţara sa 'doreşte să organizeze cooperarea europeană şi mai pe larg cooperarea internaţională' pentru Liban, în timp ce iniţiativele se înmulţesc în lume, îndeosebi în diaspora. 'Libanul nu este singur', a transmis Macron într-un mesaj pe Twitter scris în franceză şi arabă încă din primele momente de la sosirea sa pe aeroportul din Beirut.

UPDATE

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat joi o conferinţă de ajutor internaţional pentru Liban ''în următoarele zile'', după exploziile care au devastat marţi capitala Beirut, relatează AFP.

"În următoarele zile, vom organiza o conferinţă internaţională de sprijin şi susţinere pentru Beirut şi populaţia libaneză", a anunţat Macron în cadrul unei conferinţe de presă. Aceasta va avea drept scop mobilizarea ''finanţărilor internaţionale, ale europenilor, americanilor, ale tuturor ţărilor din regiune şi nu numai pentru a oferi medicamente, îngrijiri, hrană'', a adăugat el.

UPDATE

Cel puţin 16 responsabili ai portului din Beirut şi ai autorităţilor vamale au fost arestaţi în ancheta privind explozia mortală şi devastatoare produsă marţi la un depozit în care se aflau stocate tone de azotat de amoniu, a anunţat joi procurorul militar, relatează AFP.

Este vorba de ''responsabili ai consiliului de administraţie al portului din Beirut şi ai administraţiei vamale, precum şi de responsabili pentru lucrările de întreţinere şi de cei care au efectuat lucrări în hangarul numărul 12'', unde se aflau stocate tone de azotat de amoniu, a precizat procurorul militar Fadi Akiki, într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră