Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat luni "jocul periculos" al Turciei în Libia, văzând în acesta o ameninţare directă pentru regiune şi pentru Europa.
Turcia a devenit principalul susţinător internaţional al Guvernului de uniune naţională GNA de la Tripoli, care a preluat la începutul lunii iunie controlul asupra întregului nord-vest al Libiei, respingând forţele mareşalului Khalifa Haftar, omul forte din estul libian.
Forţele GNA vizează de acum cucerirea oraşului Syrta, situat pe coasta Mediteranei, la 450 km est de Tripoli, o poziţie de importanţă strategică spre estul controlat de mareşalul Haftar.
Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi, principalul susţinător al mareşalului împreună cu Emiratele Arabe Unite, a avertizat sâmbătă că orice înaintare a forţelor pro-GNA spre Syrta ar putea antrena intervenţia "directă" a Egiptului. GNA, recunoscut de ONU, a denunţat ameninţările Egiptului ca fiind o "declaraţie de război".
Tensiunile sunt în creştere între Paris şi Ankara, Franţa acuzând Turcia că furnizează arme GNA, cu încălcarea embargoului Naţunilor Unite şi că a avut un comportament "extrem de agresiv" faţă de una din fregatele sale în Mediterana.
Turcia acuză la rândul său Parisul că îl susţine pe mareşalul Haftar şi că ar fi "subcontractantul unor ţări din regiune" în criza libiană, făcând aluzie la EAU şi Egipt.
Ankara este acuzată că se opune controlului de către navele Alianţei Nord-Atlantice a vaselor suspectate că încalcă embargoul ONU asupra armelor în Libia.
Două incidente în cursul tentativelor de control asupra unui cargo suspect în Mediterana în 10 iunie se află la originea demersului. Incidentul cel mai serios s-a produs cu o navă franceză angajată într-o misiune a NATO. Nave turceşti ar fi ameninţat că deschid focul, potrivit Parisului.
Recentele incidente navale care au opus Franţa şi Turcia în Mediterana, obiect al unei anchete a Alianţei Nord-Atlantice, constituie "una dintre cele mai frumoase demonstraţii" a faptului că NATO este "în moarte cerebrală", a spus Emmanuel Macron.
Europenii au obţinut joi deschiderea unei anchete de către NATO asupra "agresivităţii" Turciei.
NATO se confruntă de fapt cu o criză provocată de foarte puternice disensiuni între membrii săi, notează AFP. La sfârşitul anului 2019, Emmanuel Macron apreciase că NATO se află în "moarte cerebrală" după ofensiva lansată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan în nord-estul Siriei, fără nicio concertare cu aliaţii, dar cu asentimentul preşedintelui american Donald Trump.