Franța și Germania solicită crearea unui fond de 500 de miliarde de euro pentru a combate impactul economic al pandemiei

18 Mai 2020 | scris de A.A.
Franța și Germania solicită crearea unui fond de 500 de miliarde de euro pentru a combate impactul economic al pandemiei

Franța și Germania au solicitat un fond comun de reconstruire a economiei Europei de 500 de miliarde de euro pentru a relansa economia grav afectată de pandemia de coronavirus, precizează The Independent.

Fondul de relansare a economiei pus la dispoziție de Uniunea Europeană va putea fi accesat de state prin intermediul unor granturi menite să susțină cele mai lovite sectoare ale economiei.

Președintele Franței, Emmanuel Macron și cancelarul Germaniei, Angela Merkel au declarat că vor propune Comisieie Europene să împrumute bani din piață în numele UE. Chiar dacă se depun eforturi substanțiale pentru a relansa economia lumii, speranțele se îndreaptă spre un potențial vaccin.

„Fondul va avea amploarea de 500 de miliarde de euro din bugetul Uniunii Europene, pentru sectoarele şi regiunile cele mai afectate, în baza programelor bugetare ale Uniunii Europene şi prin respectarea priorităţilor europene”, anunţă Emmanuel Macron şi Angela Merkel, într-un declaraţie comună.

„Fondul va consolida rezistenţa, convergenţa şi competitivitatea economiilor europene şi va creşte investiţiile, în principal în tranziţia ecologică şi digitală, în cercetare şi inovare. Finanţările prin fondul de relansare se vor îndrepta spre dificultăţile asociate pandemiei şi spre atenuarea efectelor. Este vorba de o suplimentare excepţională, integrată în decizia referitoare la resursele proprii, cu un volum şi o dată de expirare clar specificate, un instrument asociat unui plan de rambursare constrângător dincolo de viitorul control asupra bugetului UE”, subliniază cei doi lideri.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a încurajat această propunere: ”Aceasta reprezintă o recunoaștere la cel mai înalt nivel a mărimii reale a crizei economice cu care se va confrunta Europa și pune în prim plan rolul esențial al bugetului european ca fiind singura soluție pentru a depăși efectele pandemiei”.

Alte stiri din Business

Ultima oră