Poliția germană a înlăturat steagul ucrainean la Memorialul Sovietic din Berlin: „o greșeală” denunță Kievul

09 Mai 2022
Poliția germană a înlăturat steagul ucrainean la Memorialul Sovietic din Berlin: „o greșeală” denunță Kievul

Decizia poliției germane de a ordona plierea unui uriaș steag ucrainean desfășurat la Berlin duminică, 8 mai, în semn de protest față de invazia rusă, nu a încântat Kievul. Ministrul său de Externe consideră că este „o greșeală”, scrie AFP citata de OuestFrance

Kiev a denunțat duminică o „greșeală” a Germaniei, după ce poliția germană a ordonat demonstranților să se adună în fața Memorialului sovietic din Berlin să plieze un uriaș steagul ucrainean desfășurat în semn de protest împotriva invaziei ruse.

„Berlinul a făcut o greșeală”
„Berlinul a făcut o greșeală interzicând simbolurile ucrainene. Este profund greșit să-i tratăm pe picior de egalitate cu simbolurile rusești”, a scris ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba pe Twitter.

„Este un atac împotriva tuturor celor care apără în prezent Europa și Germania împotriva agresiunii ruse”, a spus el.

La începutul zilei, poliția germană a ordonat protestatarilor adunați în fața Memorialului sovietic din Berlin să plieze un uriaș steagul ucrainean, în ajunul comemorărilor din Rusia pe 9 mai, care sărbătoresc victoria asupra Germaniei naziste în 1945.

„Pentru a menține comemorarea pașnică și demnă în prim plan, colegii noștri s-au asigurat că un steag ucrainean lung de aproximativ 25 de metri a fost strâns” după ce a fost desfășurat, a scris poliția din Berlin pe Twitter.

O decizie care a stârnit proteste
De teamă unor ciocniri, în special din partea activiștilor pro-ruși, poliția din Berlin a anunțat vineri interdicția de a afișa steaguri sau simboluri militare pe aproximativ cincisprezece locuri din capitala Germaniei, în timpul comemorărilor sfârșitului celui de-al Doilea Război Mondial, care urmează să continue luni.

Această decizie a stârnit proteste, mai ales în comunitatea ucraineană. Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a numit decizia „scandaloasă” și „o palmă în față pentru Ucraina”.

Renumit pentru acuzațiile aduse liderilor germani, diplomatul a depus dimineața în fața Memorialului Sovietic, în inima Berlinului, o coroană de flori în culorile albastru și galben ale țării sale.

1.600 de polițiști 
În ciuda prezenței puternice a poliției, demonstranții scandând „Melnyk out!” s-au adunat lângă Memorial, în timp ce alții, pro-ucraineni, au strigat „Slava Ukraina”.

Acest monument, situat la marginea parcului Tiergarten, nu departe de Poarta Brandenburg, celebrează memoria celor 80.000 de soldați sovietici uciși în timpul bătăliei de la Berlin înainte de capitularea Germaniei naziste la 8 mai 1945.

Este flancat de două tancuri, în timp ce o statuie de bronz a unui soldat triumfător al Armatei Roșii stă pe o bază de marmură.

Aproximativ 1.600 de polițiști au fost dislocați duminică în capitala Germaniei pentru a preveni eventualele incidente, în timp ce vor fi 1.800 luni, când Moscova va organiza parada militară din 9 mai care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în al Doilea Război Mondial.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră