Zelensky cere Berlinului să dărâme noul „Zid” ridicat în Europa

17 Mar 2022
Zelensky cere Berlinului să dărâme noul „Zid” ridicat în Europa

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut joi Germaniei să dărâme noul „zid” ridicat în Europa împotriva libertății de la invazia rusă a Ucrainei, scrie L'Express

La fel ca cu o zi înainte în fața Congresului american, președintele ucrainean a primit ovații în picioare din partea Bundestagului, înaintea discursului său de zece minute.

„Stimate cancelar (Olaf) Scholz, dărâmați acest zid, acordați Germaniei rolul de conducere pe care îl merită”, a spus liderul ucrainean într-un discurs video difuzat la camera inferioară a parlamentului german.

El a făcut astfel o paralelă cu un discurs istoric al președintelui american Ronald Reagan, care lansase în 1987 de la Poarta Brandenburg din Berlin liderului erei sovietice Mihail Gorbaciov: „Destroy this Wall” („Dărâmați acest zid”). Doi ani mai târziu, a căzut Zidul Berlinului.

Cancelarul german a salutat imediat „cuvintele puternice” ale președintelui ucrainean, fără a răspunde direct solicitărilor domnului Zelensky. „Putem vedea: Rusia își continuă războiul crud în fiecare zi, cu pierderi teribile”, a spus succesorul Angelei Merkel pe Twitter.

„Ne simțim obligați să facem tot ce ne stă în putere pentru a oferi diplomației o șansă și pentru a pune capăt războiului”, conchide șeful guvernului german.

Zelensky a deplâns ridicarea unui nou „zid” în Europa de la invazia rusă. „Nu este un zid al Berlinului, ci un zid în Europa Centrală între libertate și servitute și acest zid se mărește cu fiecare bombă” lansată asupra unui oraș ucrainean, a subliniat președintele ucrainean.

"În fiecare an, politicienii repetă "niciodată nu vom mai vedea asta". Și acum vedem că aceste cuvinte sunt pur și simplu fără valoare. Un popor este distrus în Europa", a avertizat domnul Zelensky, potrivit căruia 108 copii au fost uciși în Ucraina de la începutul lunii. „Ajută-ne să oprim acest război”.

Președintele ucrainean a regretat în discursul său relațiile economice strânse stabilite în ultimii ani între Berlin și Moscova, în special în domeniul energetic.

Critici împotriva Nord Stream II 

„Dragi germani, cum este posibil ca atunci când v-am spus că Nord Stream 2 este un fel de pregătire pentru război, am auzit ca răspunsul "este pur economic", "este economia"?", a spus el.

Aceste proiecte conduse de Germania și Rusia, „au fost cimentul pentru noul zid”, a criticat dl Zelensky.

„Pentru unii este politică, dar sunt și pietre, sunt pietre pentru noul Zid”, a spus el.

Ucraina s-a opus încă de la început gazoductului Nord Stream 2 care leagă Rusia și Germania, care a fost în cele din urmă suspendat când Vladimir Putin a recunoscut autonomia provinciilor ucrainene pro-ruse.

De multe săptămâni, regimul ucrainean a cerut Germaniei să livreze arme, ceea ce Berlinul a facut în cele din urmă după invazia rusă lansată în urmă cu doar trei săptămâni.

Dar guvernul lui Olaf Scholz continuă să se opună boicotului importului de gaze și petrol rusești, asa um doreste Kievul.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră