"Atâta timp cât bombe rusești cad, nu avem chef de „marea cultură rusă”: ambasadorul ucrainean în Germania boicotează concertul de solidaritate

27 Mar 2022
"Atâta timp cât bombe rusești cad, nu avem chef de „marea cultură rusă”: ambasadorul ucrainean în Germania boicotează concertul de solidaritate

Ambasadorul Ucrainei în Germania a boicotat duminică un concert de sprijin organizat la Berlin la reşedinţa şefului statului pentru a protesta împotriva faptului că soliştii erau ruşi. Muzicieni de la Filarmonica din Berlin au susținut un „concert de solidaritate” cu Ucraina la Palatul Bellevue, reședința oficială a președintelui Republicii Federale, Frank-Walter Steinmeier, scrie Le Figaro.

Lucrări ale compozitorilor ruși, ucraineni și polonezi au fost interpretate de muzicieni ruși, germani, ucraineni și belaruși. Însă, a denunţat ambasadorul ucrainean în Germania, Andrij Melnyk, soliştii, printre care pianistul Yevgueni Kissine sau baritonul Rodion Pogossov, erau toţi ruşi, ceea pentru el constituie un „afront” în plină ofensivă împotriva Ucrainei.

Ambasadorul, foarte critic cu Germania încă de la începutul conflictului, a anunțat așadar pe Twitter că boicotează concertul.

„Doamne, de ce îi este atât de greu președintelui federal să recunoască că atâta timp cât bombe rusești cad asupra orașelor și mii de civili sunt uciși zi și noapte, noi, ucrainenii, nu avecm chef de „marea cultură rusă””, a criticat el. .

„Regretăm refuzul dumneavoastră de a răspunde invitației noastre (...) mai ales că muzicieni ucraineni, germani, ruși, belaruși și alți cântau împreună”, a răspuns pe Twitter Cerstin Gammelin, purtătorul de cuvânt al președintelui, subliniind inclusiv prezența compozitorului ucrainean Valentin Silvestrov, 84 de ani, ale cărui lucrări au fost interpretate duminică.

Afectat de Covid, președintele Steinmeier, o autoritate morală din Germania, a lipsit, dar a avertizat, într-un mesaj video, că „ne așteaptă zile mai grele, și în Germania”. „Solidaritatea și sprijinul nostru, fermitatea noastră, dar și capacitatea noastră de a accepta restricții vor fi încă mobilizate pentru mult timp”, a subliniat el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră