Finlanda a fost desemnată vineri, pentru a cincea oară consecutiv, „cea mai fericită ţară din lume”.
Cu un scor de 7,82 din 10, ţara nordică cu 5,5 milioane de locuitori se află înaintea Danemarcei, Islandei, Elveţiei şi a Ţărilor de Jos, într-un top 10 neschimbat al clasamentului, dominat de ţările europene, în special din Europa de Nord.
România, în urcare
„Ţările care au înregistrat cele mai mari progrese (în clasament) au fost Serbia, Bulgaria şi România. Ţările cel mai prost clasate sunt Liban, Venezuela şi Afganistan”, conform „World Happiness Report” (Raportul Mondial al Fericirii), un studiu anual sponsorizat de Organizaţia Naţiunilor Unite şi lansat în urmă cu un deceniu.
România este pe locul 45, cu un punctaj de 6,14 (în creștere de la 6,124). Înaintea ei se află țări (la care nu ne așteptam) precum Kazahstan, Uzbekistan, Uruguay sau Mexic. Imediat după noi, în clasament este Kuwait, semn că nici banii, dar nici petrolul nu aduc fericire.
Mai jos, sub noi, observăm țări precum Serbia, Ungaria, Japonia, Portugalia, Croația sau Grecia.
A, da. Dacă întreabă cineva, Ucraina e pe locul 108 (din 146) – mai mult ca sigur războiul nu a contribuit la crearea clasamentului. Rusia e pe 74, ca de obicei, la pachet cu Belarus, 73.
Cele mai nefericite țări
Libanul, zguduit de tulburări şi de o criză economică gravă, ajunge astfel pe penultimul loc, cu un scor de 2,95 puncte, după Zimbabwe şi chiar înaintea Afganistanului, ultima ţară în clasamentul pe 2022, cu un scor de 2,40.
Cum a fost făcut topul?
Studiul, publicat începând din 2012, foloseşte în principal sondaje Gallup în care oamenii sunt întrebaţi care este nivelul lor de fericire. Printre criteriile utilizate pentru evaluare sunt incluse Produsul Intern Brut (PIB), nivelul de solidaritate, de libertate individuală şi de corupţie, pentru a se obţine în final un scor general.
Top 20 cele mai fericite țări din lume (măsurate în 2021)
Sursa foto: pixabay.com