Conform unei cercetări realizate de American Psychological Association, relaţiile interumane calitative sporesc starea de bine şi sunt la fel de importante pentru oamenii sub 45 de ani cât şi pentru cei de peste 60 de ani, scrie Science Daily.
Wändi Bruine de Bruin, doctorandă a Universităţii din Leeds şi autoarea principală a studiului, a pornit de la ideea că există un stereotip în multe culturi conform căruia oamenii, pe parcurs ce înaintează în vârstă, devin mai singuratici şi mai trişti. Dimpotrivă, studiul demonstrează că persoanele mai în vârstă au o stare de spirit chiar mai bună decât tinerii. Cercetarea a fost publicată în jurnalul Psychology and Aging.
Bruine de Bruin şi co-autorii studiului au colectat datele din două chestionare online ale asociaţiei RAND Corp.‘s American Life Panel. Participanţii la studiu au estimat numărul de oameni din diverse medii sociale (familia, prieteni, vecini, colegi de serviciu) şi interacţiunile cu aceştia din ultimele 6 luni. Metodele de contact au fost: directe (faţă în faţă) sau prin intermediul telefonului, prin email sau pe internet. De asemenea, participanţii au fost rugaţi să-şi evalueze starea de spirit din ultima lună.
Cercetătorii au descoperit că oamenii mai în vârstă aveau un cerc social mai restrâns faţă de tineri, însă numărul de prieteni apropiaţi nu avea legătură cu vârsta. Tinerii adulţi aveau reţele de socializare mai exstinse, la care se adăugau şi reţele periferice/ alternative (ex. alte aplicaţii de socializare, dating, gaming, etc.), întrucât cele standard (ex. Facebook) au devenit din ce în ce mai impersonale.
Numărul de prieteni mai apropiaţi a fost asociat cu bunăstarea participanţilor. Raportul dintre prietenii apropiaţi şi bunăstarea pe plan personal şi social nu variază odată cu vârsta, ceea ce subliniază importanţa relaţiilor strânse de prietenie pe parcursul întregii vieţi. Factorii de decizie politică par să manifeste un interes din ce în ce mai mare cu privire la îmbunătăţirea stării de bine a vârstnicilor prin extinderea reţelelor sociale, pentru a combate singurătatea.
Bruine de Bruin concluzionează: „Singurătatea are mai puţin de a face cu numărul de prieteni. Important este cum te raportezi la prietenii tăi. Tinerii adulţi au adeseori percepţii negative asupra prietenilor pe care îi au. Sentimentul de singurătate poate apărea la orice vârstă. Dacă te simţi astfel, restabilirea unei relaţii sănătoase cu un vechi prieten este mult mai benefică decât a căuta să întâlneşti oameni noi.”