În prima seară a unei inedite Convenţii Democrate online, Michelle Obama, soţia fostului preşedinte american Barack Obama, a denunţat luni "lipsa totală de empatie" a republicanului Donald Trump, a afirmat că actualul lider de la Casa Albă "nu este un bun preşedinte" pentru SUA şi a îndemnat la susţinerea lui Joe Biden în alegerile din 3 noiembrie, informează agerpres.ro.
"Pentru că de fiecare dată când apelăm la Casa Albă pentru o direcţie, sau pentru o consolare, sau pentru o minimă stabilitate, nu primim decât haos, divizare şi o lipsă totală de empatie", a declarat Michelle Obama într-un discurs înflăcărat, presărat cu critici inedite din partea unei foste Prime Doamne a SUA împotriva unui preşedinte în exerciţiu.
Ea a încheiat prima seară a acestei convenţii fără precedent, organizată în totalitate online din cauza pandemiei noului tip de coronavirus, programată să aibă loc până pe 20 august în Wisconsin, un stat-cheie unde Donald Trump a câştigat în mod surprinzător în 2016 cu un avans foarte strâns.
Evocând profunda criză sanitară, care a făcut până acum peste 170.000 de morţi în SUA, recesiunea economică şi valul istoric de furie împotriva rasismului, Michelle Obama a apreciat că preşedintele republican a avut "mai mult decât timpul necesar pentru a demonstra că nu poate face această muncă". "El este în mod evident depăşit", a spus ea.
Purtând un colier ce forma cuvântul "Votaţi", Michelle Obama i-a îndemnat pe americani, în acest discurs plin de emoţie, să-şi exercite dreptul la vot pe 3 noiembrie, chiar dacă vor trebui să aştepte toată noaptea.
Amintind că "detestă politica", fosta avocată din Chicago a declarat că se aşteaptă ca mesajul său să nu fie auzit de toţi: "trăim într-o ţară profund divizată şi sunt o femeie de culoare care vorbeşte la Convenţia Democrată".
În alocuţiunea sa de aproape 20 de minute, Michelle Obama a îndemnat la alegerea fostului vicepreşedinte al soţului său drept preşedinte al SUA. "Ştiu că Joe nu este perfect şi el ar fi primul care v-ar spune asta", a recunoscut ea. Însă "el ştie ce trebuie făcut pentru a salva economia, a învinge pandemia şi a arăta calea ţării noastre. Şi el va spune adevărul şi va avea încredere în ştiinţă", a adăugat fosta Primă Doamnă, într-o aluzie la adresa lui Donald Trump.
Ca urmare a contextului sanitar pe care îl traversează SUA din cauza pandemiei, democraţii au decis, în mod excepţional, ca niciun vorbitor să nu ia cuvântul în persoană la Convenţia din Milwaukee. Acest oraş de pe malul lacului Michigan din statul Wisconsin ar urma să găzduiască doar foarte puţine activităţi în acest interval de timp.
La rândul său, preşedintele Trump, care a comentat cu cuvintele ''Nimic foarte interesant'' pe marginea discursului înregistrat în avans al fostei Prime Doamne şi din care au fost transmise în avans câteva fragmente, a anunţat luni că va accepta candidatura republicană pentru un al doilea mandat în timpul unui discurs în direct de la Casa Albă, săptămâna viitoare, confirmând intenţiile exprimate anterior care i-au atras critici din partea democraţilor şi chiar a unor colegi republicani.
Donald Trump a declarat săptămâna trecută pentru New York Post că "probabil" va accepta nominalizarea republicană de pe gazonul Casei Albe, pe care l-a numit "un loc care mă face să mă simt bine".
Pandemia noului coronavirus a obligat ambele partide politice să îşi modifice modul de organizare a Convenţiilor Naţionale.
În timpul unui miting de campanie în Oshkosh, Wisconsin, Donald Trump i-a criticat pe democraţi pentru înregistrarea prealabilă a unor discursuri destinate Convenţiei Naţionale, care a început luni.
"Vom avea un discurs real joi, joia următoare, aşa că veţi asculta în direct de la Casa Albă. Avem destule de spus", a declarat Trump. Discursul său este programat în ultima zi a Convenţiei Naţionale Republicane, care va avea loc săptămâna viitoare.
Democraţii l-au acuzat pe Donald Trump că a politizat reşedinţa istorică a preşedinţilor americani. Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat că Donald Trump va "degrada Casa Albă" dacă o va folosi pentru un eveniment politic.
Donald Trump insistă că nu va încălca Legea Hatch din 1939, care interzice angajaţilor guvernamentali să folosească autoritatea oficială pentru a interfera cu rezultatul alegerilor, deoarece prevederile sale nu i se aplică preşedintelui. Dar chiar dacă Trump ar fi scutit de la respectarea acestei reglementări, activităţile Convenţiei Republicane la Casa Albă ar putea totuşi pune alţi oficiali guvernamentali în pericolul de a încălca legea, consideră specialiştii în drept.
Totodată, programul de campanie aglomerat al preşedintelui Trump din această săptămână reprezintă o ruptură cu tradiţia. Conform acestei tradiţii, candidaţii unui partid îşi limitează, de obicei, activităţile în perioada în care se desfăşoară convenţia partidului rival.