Israelul şi Emiratele Arabe Unite (EAU) au semnat, sub egida Statelor Unite, ''un acord de pace istoric'' şi vor stabili relaţii diplomatice, a anunţat joi pe Twitter preşedintele american Donald Trump.
HUGE breakthrough today! Historic Peace Agreement between our two GREAT friends, Israel and the United Arab Emirates!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 13, 2020
Este vorba despre "un progres spectaculos", a comentat Trump, calificând această normalizare drept "un acord de pace istoric între cei doi mari prieteni ai noştri".
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a evocat şi el o "zi istorică" şi un "pas decisiv către pace în Orientul Mijlociu".
"Este un succes remarcabil pentru două state aflate printre cele mai avansate tehnologic din lume", a adăugat el într-un comunicat.
"SUA speră că acest pas curajos va fi primul dintr-o serie de acorduri care vor pune capăt unui număr de 72 de ani de ostilitate în regiune", a adăugat secretarul de stat american.
''Astăzi, începe o nouă eră în relaţiile dintre Israel şi lumea arabă", a declarat joi seară premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Această normalizare va avea ca efect ''amânarea'' planurilor israeliene de a anexa părţi din Cisiordania ocupată, a adăugat Netanyahu, indicând totuşi că nu a ''renunţat'' la această opţiune deja criticată de palestinieni şi de o parte a comunităţii internaţionale.
Înţelegerea face parte dintr-un acord mai amplu, în virtutea căruia autorităţile israeliene vor înceta anexarea teritoriilor palestiniene ocupate. EAU va fi astfel a treia ţară arabă care stabileşte relaţii diplomatice cu Israelul, după Egipt şi Iordania.
Autoritatea Naţională Palestiniană, condusă de Mahmoud Abbas, a calificat joi seara drept ''trădare'' a cauzei palestiniene acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) şi a cerut o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe pentru denunţa acest acord.
''Liderii palestinieni resping ceea ce au făcut Emiratele Arabe Unite. Este vorba de o trădare a Ierusalimului şi a cauzei palestiniene'', a indicat conducerea palestiniană într-un comunicat.
Ea a solicitat o ''reuniune de urgenţă'' a Ligii Arabe şi a Organizaţiei Cooperării Islamice (OCI) pentru a denunţa proiectul susţinut de SUA.
Proiectul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi puteri din Golf ca Bahrain, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite este unul dintre aspectele planului administraţiei Trump pentru Orientul Mijlociu salutat de israelieni, dar respins de palestinieni.
Iordania și Egiptul, însă, au salutat acest acord.
Donald Trump a anunţat joi că acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite (EAU) va fi semnat în aproximativ trei săptămâni la Casa Albă de către premierul israelian Benjamin Netanyahu şi prinţul moştenitor din Abu Dhabi, şeicul emiratez Mohammed bin Zayed Al-Nahyan.
Liderul de la Casa Albă le-a mulţumit premierului israelian şi şeicului emiratez, "două persoane fantastice prin viziunea şi calitatea lor de lideri".
Preşedintele Donald Trump a creat, de asemenea, o anumită confuzie, afirmând că planul israelian de anexare a unor părţi din Cisiordania este lăsat deoparte.
Ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, care a participat la conferinţa de presă, a intervenit pentru a clarifica situaţia, afirmând că proiectul "nu a fost exclus definitiv"."Formularea a fost aleasă cu grijă de părţi. Pauză temporară, nu este exclus definitiv", a adăugat el.