„Rusia nu se consideră în război cu NATO si nu amenință pe nimeni cu un război nuclear a spus ministrul rus de externe Serghiei Lavrov un interviu pentru Al Arabiya TV, citat de La Repubblica.
„Rusia nu se consideră în război cu NATO.„și o astfel de dezvoltare” crește riscurile unui război nuclear „și din acest motiv” nu se poate admite.
„Din păcate, NATO, se pare, se consideră a fi în război cu Rusia. Liderii NATO și ai Uniunii Europene, mulți dintre ei, din Anglia, Statele Unite ale Americii, Polonia, Franța, Germania și, bineînțeles, diplomatul șef al Uniunii Europene Josep Borrell, spun răspicat, public și consecvent: „Putin trebuie să eșueze, Rusia trebuie învinsă. .' Când folosești această terminologie, cred că crezi că ești în război cu persoana care vrei să fie învinsă.”
„Rusia nu amenință pe nimeni cu un război nuclear, țările occidentale încep să vorbească despre asta”, a adăugat Lavrov în interviul cu al-Arabiya. „Am fost întrebat dacă un război nuclear este posibil, dacă riscurile declanșării unui război nuclear au crescut și dacă Rusia presupune că acest lucru s-ar putea întâmpla. Le-am răspuns că încă de la începutul cooperării noastre cu administrația Trump, i-am oferit să reafirme teza Reagan-Gorbaciov din 1997 că nu pot exista câștigători într-un război cu o putere nucleară și, prin urmare, nu ar trebui să fie dezlănțuită niciodată”.
„Orice transport de arme străine către Ucraina este o țintă legitimă”
„Rusia cunoaște rutele de aprovizionare cu arme NATO către Ucraina și consideră aceste arme o țintă legitimă atunci când ajung pe teritoriul ucrainean”. "Ei furnizează arme Ucrainei. Știm rutele folosite în aceste scopuri. De îndată ce aceste arme ajung pe teritoriul Ucrainei, ele devin o țintă a operațiunii noastre speciale", a spus el.
„Moldova în NATO nu ar mai fi în siguranță”
Intrarea Moldovei în NATO nu va duce la o mai mare securitate a acestei națiuni spune ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Mai mult decât „operațiunea specială” de la Moscova, a spus șeful diplomației în interviul cu Al-Arabiya – „trebuie să-și facă griji pentru viitorul lor, pentru că sunt târâți în ea și nu cred că asta va crește securitatea Republicii Moldova.
Occidentul nu se așteaptă ca Rusia să cadă
„Sancțiunile nu sunt ceva ce am văzut din senin”, a spus Lavrov , referindu-se la sancțiunile impuse de puterile occidentale Rusiei, făcând-o cea mai sancționată țară din lume care depășește Iranul.
„Sancțiunile sunt cu noi de zeci de ani, nu am trăit niciodată o zi în istoria Uniunii Sovietice sau în istoria Federației Ruse în care nu au existat sancțiuni”, a spus ministrul de externe.
„Occidentul nu se așteaptă ca Rusia să ceară iertare și să capituleze în fața sancțiunilor”a mai declarat Serghei Lavrov .„A crede că ultimul val de sancțiuni care au arătat adevărata față a Occidentului – care, după cum înțeleg acum, a fost întotdeauna rusofob – împinge Rusia să „strige după ajutor și să ceară iertare” arată ca nu știu nimic despre politica externă a Moscovei sau despre cum să trateze cu Rusia”.
Creșterea tensiunilor între Occident și Rusia
"Ei bine, ei [Occidentul] nu sunt foarte deștepți și cu siguranță nu știu istoria. După ce Uniunea Sovietică a dispărut, a dispărut și profesia de sovietologi sau rusologi”, a spus el, adăugând că Occidentul și SUA credeau că Rusia „a dispărut” după căderea Uniunii Sovietice și că se află în „buzunarul SUA”. ”
Oficialul rus a spus: „Nu a fost cazul”.
Lavrov a susținut că Occidentul a sprijinit „orbește” regimul de la Kiev, care este împotriva Rusiei, susținând că „acesta a fost și este scopul prietenilor noștri occidentali”.
„Nu ne putem baza pe Occident în nimic mai ales în domeniile vieții, economiei, tehnologiei, hranei ca cerințe de zi cu zi, cu națiunea noastră strategică”, a spus el, clarificând că dacă Occidentul recunoaște că se „înșeală” și „a greșit” în ceea ce privește acțiunile lor față de Rusia, atunci există șansa unei „oarecare reluări a relațiilor pe drum”.
El a adăugat că, deocamdată, Rusia a lucrat pentru a rămâne „autosuficientă” în sectoare cheie pentru a proteja țara și economia ei.
„Pot să vă asigur că americanii și ceilalți aleargă în toată lumea, în toată lumea amenință oamenii, spunându-le să se alăture sancțiunilor, să voteze împotriva Rusiei... Cred că nu este demn pentru nicio țară care se respectă”, a spus ministrul de externe.
„Ce fel de democrații sunt dacă nu le pasă de democrație și de relațiile internaționale? Doar pentru ca tu să te supui. Nici măcar nu sunt autocrați, sunt dictatori și amenință cu pedeapsa țările care nu s-ar alătura politicilor lor. Este o rușine pentru civilizația occidentală dacă ia forma unei astfel de acțiuni.”
Vorbitorii occidentali au nevoie de „disciplină”, politica media „indecentă”
Lavrov a susținut că în ianuarie anul acesta, președintele ucrainean Volodimir Zelensky își susținea „politicile rusofobe” când a spus că „nimeni nu va schimba politica privind limba și mass-media ruse” și că „nimeni nu va urmări Batalioanele neo-naziste care au fost sprijinite de stat și care poartă în mod deschis svastică și simbolurile diviziei Waffen SS.”
Ministrul de externe a adăugat că Zelensky a spus: „Ucraina a făcut o greșeală când a refuzat să fie o putere nucleară ” și a spus că țara s-ar putea „să se gândească să aibă din nou arme nucleare”.
El a adăugat, de asemenea, că prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a spus că Polonia „ar saluta” ca armele nucleare ale SUA să fie mutate din Germania pe teritoriul polonez.
„Nu ne-am jucat niciodată cu lucruri atât de periculoase. Cu toții ar trebui să insistăm asupra declarațiilor făcute de P5 [Cinci țări permanente în consiliul de securitate], niciodată nu ar putea exista un război nuclear. Dar pentru a se asigura că acesta este cazul, Occidentul trebuie să-i disciplineze pe vorbitori precum colegii noștri ucraineni și polonezi, care nu văd niciun pericol în a se juca cu cuvinte atât de, foarte riscante.”
Ministrul de externe a fost întrebat despre un interviu pe care l-a acordat la televiziunea rusă la începutul acestei săptămâni, în care se spunea: „Dacă SUA și aliații săi continuă să înarmeze Ucraina, riscul de escaladare a războiului într-un conflict nuclear nu trebuie subestimat”.
Lavrov a spus că declarația sa a fost scoasă din context și că a intenționat să spună că Rusia a fost „campioană a face egida tuturor țărilor nucleare aproape de a începe un război nuclear”, când a fost întrebat despre riscul ca un astfel de conflict să apară.
„ Știm cât de indecenți sunt cei care dau tonul politicii media occidentale. Deci ne-am obișnuit.”
Invazia Ucrainei de către Rusia, în ceea ce ea numește o „operație militară specială”, are ca scop "protejarea celor două republici autoproclamate"
„Scopul operațiunii noastre, a fost anunțat în mod deschis, este de a proteja aceste două republici și de a ne asigura că nicio amenințare nu va emana de pe teritoriul ucrainean la adresa securității acestor oameni și a securității Federației Ruse”, a spus Lavrov.
„Au fost anunțați teroriști, a fost lansată o operațiune antiteroristă de către liderul care a ajuns la putere prin mijloace ilegale și timp de opt ani lungi au fost victime ale agresiunii ucrainene, ucigând aproximativ 13.000 sau 14.000 de civili, distrugând infrastructura civilă și multe, multe alte crime au fost comise de către regimul ucrainean împotriva lor”, a declarat el pentru Al Arabiya.
Lavrov a adăugat că invazia rusă a Ucrainei a fost „o reacție la ceea ce NATO făcea în Ucraina pentru a pregăti această țară pentru o poziție foarte agresivă împotriva Federației Ruse”.
„Li s-au dat arme ofensive, inclusiv arme care pot ajunge pe teritoriul Rusiei, au fost construite baze militare inclusiv pe Marea Azov și multe zeci de exerciții militare, inclusiv multe dintre ele pe teritoriul ucrainean, au fost efectuate sub auspiciile NATO și majoritatea aceste exerciții au fost concepute împotriva interesaților Federației Ruse, așa că scopul acestei operațiuni este de a se asigura că acele planuri nu se materializează.”
Ucraina ar șterge Rusia
Lavrov a acuzat Kievul că „a anulat tot ce este rusesc”, inclusiv „limba, educația, mass-media și utilizarea de zi cu zi a limbii ruse a fost considerată o infracțiune administrativă”.
„Așadar, când regimul ucrainean s-a intensificat la sfârșitul anului trecut și la începutul acestui an bombardarea teritoriilor estice ale țării în Donbas, în cele mai grave încălcări ale Acordurilor de la Minsk care au fost semnate în februarie 2015 și aprobate prin rezoluția Consiliului de Securitate, când vizau civili și infrastructura civilă, școli, spitale, grădinițe, nu aveam altă opțiune.”