Lavrov: „NATO au folosit Ucraina drept teren pentru a irita Rusia"

26 Apr 2022
Lavrov: „NATO au folosit Ucraina drept teren pentru a irita Rusia"

Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a susținut marți după-amiază o conferință de presă comună cu Antonio Guterres, secretarul general al ONU, după întâlnirea lor de la Moscova. El a pledat pentru o „revizuire” a instituțiilor internaționale, scrie AFP citata de BFMTV

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov l-a primit marți la Moscova pe secretarul general al ONU, Antonio Guterres. Cei doi au susținut apoi o conferință de presă comună.

Pe ordinea de zi, războiul din Ucraina și înființarea coridoarelor umanitare în vederea evacuării populațiilor care locuiesc în regiunile afectate de conflict. Serghei Lavrov a abordat și subiecte mai puțin așteptate. Redescoperind aproape accentele internaționaliste și decoloniale ale Uniunii Sovietice, el a pledat într-adevăr pentru „dez-occidentalizarea” ONU și „reformarea” întregii comunități internaționale.

„Americanii vor să eternizeze lumea unipolară”
Văzând în raportul de putere din cadrul instituțiilor mondiale unul dintre stâlpii dominației americane și un factor de izolare a țării sale pe scena internațională, ministrul rus a spus:

„Lumea s-a schimbat, este un fapt, dar americanii vor să perpetuăm lumea unipolară. Dar este o eră trecută. Trebuie tocmai să reformăm Națiunile Unite în cealaltă direcție. Trebuie să le dez-occidentalizam".

„Avem nevoie de mai multă paritate, de mai multe voturi pentru continentele asiatice și africane”, a continuat el, referindu-se la componența Consiliului de Securitate al ONU. Dintre membrii permanenți ai acestui comitet restrâns, singura națiune non-europeană sau americană este China. „Am menționat adesea locul Indiei sau Braziliei, dar trebuie să menționăm și candidatura africană”, a făcut campanie Serghei Lavrov.

„Suntem pregătiți să lucrăm la revizuirea instituțiilor întotdeauna pe baza unui consens. Pentru că vedem cum aceste lucruri pot deriva, iar voturile se acumulează în interesul anumitor state - și în special al Statelor UNite .", a continuat el.

Lavrov spune că NATO a „folosit” Ucraina
Și Rusia nu critică doar Națiunile Unite. Serghei Lavrov a rostit încă o dată versiunea rusă a invaziei Ucrainei, condamnând atitudinea NATO: „Contextul decisiv a fost linia adoptată de Statele Unite și NATO, aceea a unei lărgiri nelimitate, fără limite a NATO, care constituia o amenințare pentru a cuprinde Rusia."

Arătând spre imperialismul occidental prin NATO, ministrul de externe al Kremlinului l-a acuzat  pe acesta din urmă că a exploatat Ucraina.

„Membrii Alianței Atlantice au folosit Ucraina ca pe un teren pentru a irita Rusia, pentru a lupta împotriva culturii ruse, de exemplu prin lupta împotriva drepturilor vorbitorilor de limbă rusă, împotriva intereselor ruse și prin întărirea ideologiei și practicilor naziste ”, a spus el.

"Dacă NATO intră în război cu Rusia printr-un mandatar și înarmează acest mandatar, atunci totul este ca în dragoste și război. Apropo, în ceea ce privește transportul de arme, acesta este încă un exemplu de lipsă de logica a americanilor în ceea ce privește dreptul internațional și în ceea ce privește introducerea propriilor reguli sub principiul „Fac ce vreau ”, a afirmat el. .

Șeful diplomației a adăugat că „ partea rusă intenționează să continue negocierile” cu reprezentanții Kievului numiți de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski .
„Încă negociem cu echipa formată de Zelensky ”, a adăugat el. „ Aceste contacte vor continua ”.
Mai mult, Lavrov a declarat că „situația actuală din Ucraina se va încheia cu un tratat, dar parametrii acestuia vor fi determinați de situația actuală în operațiunile militare .”

„ Ca în orice situație în care sunt folosite forțele armate, desigur totul se va încheia cu un tratat, dar parametrii acestui tratat vor fi determinați de stadiul ostilităților în care acest tratat devine realitate ”, a spus ministrul rus.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră