Serghei Lavrov în India: "nu e vorba doar despre neutralitatea Ucrainei ci o chestiune de ordine mondială”

02 Apr 2022
Serghei Lavrov în India: "nu e vorba doar despre neutralitatea Ucrainei ci o chestiune de ordine mondială”

Ministrul rus de externe s-a întâlnit cu Narendra Modi și a laudat refuzul Indiei de a condamna invazia Ucrainei, scrie The Guardian

Prim-ministrul indian, Narendra Modi a acceptat o întâlnire cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov care a lăudat refuzul Indiei de a condamna invazia Ucrainei.

Lavrov, în vizită în India, a prezis că Moscova și Delhi vor găsi modalități de a evita sancțiunile „ilegale” occidentale și vor continua să facă comerț.

Modi nu a întâlnit ceilalți miniștri de externe care au vizitat Delhi în ultimele zile, inclusiv secretarul de externe al Marii Britanii, Liz Truss sau ministrul chinez de externe, Wang Yi, așa că Lavrov pare să fi atras atenția liderului indian. 

India s-a abținut de la rezoluțiile succesive ale Națiunilor Unite care condamnă Moscova, cerând doar încetarea violenței și și-a mărit achizițiile de petrol de la Rusia care este si cel mai mare furnizor de arme al Indiei.

Ministrul de externe al Marii Britanii, Liz Truss, joi, a încercat să prezinte bătălia între democrații și autocrații, dar India, cea mai populată democrație din lume, nu pare dispusă să accepte acest lucru, mai ales dacă impune Indiei să rupă de Rusia pe probleme precum vânzările de arme și o realiniere viitoare a arhitecturii globale de securitate în care SUA au un rol mai puțin proeminent.

„Colegii noștri occidentali ar dori în aceste zile să reducă orice problemă internațională semnificativă la criza din Ucraina … [Noi] apreciem că India preia această situație în ansamblul faptelor, nu doar într-un mod unilateral. Pot spune doar că poziția echilibrată a Indiei, care nu este influențată de șantaj sau metode de dictat, ne inspiră respectul”, a spus Lavrov.

Lavrov a mai susținut că Ucraina dă dovadă de înțelegere din ce în ce mai mare că aderarea la NATO nu este o opțiune. „Prietenia este cuvântul cheie pentru a descrie istoria relațiilor noastre, iar relațiile noastre au fost foarte durabile în multe momente dificile din trecut”, a spus el.

Omologul său indian, dr. S Jaishankar, a reiterat „importanța încetării violenței și a încetării ostilităților”: „Disputele ar trebui rezolvate prin dialog și diplomație”, a spus el.

Lavrov a spus că ofensiva militară a Rusiei în Ucraina nu a fost „doar despre Ucraina, neutralitatea ei”, ci mai degrabă o „chestiune de ordine mondială”. El a sugerat că SUA au suprimat acum toate încercările de a stabili autonomia Europei , aceasta din urmă fiind acum complet în pas cu Washingtonul, statut cu care a spus că Europa este împăcată.

Cu cuvinte menite să atragă aprobarea în India, el a spus că adevăratul joc final al Occidentului a fost restabilirea unei lumi unipolare.

Lavrov a spus că SUA și aliații săi încearcă să-și ascundă adevăratele obiective, prezentând confruntarea lor cu Rusia și alte națiuni ca pe o „bătălie între democrații și autocrații”. Cu toate acestea, potrivit ministrului rus de externe, Occidentul însuși a devenit o mare autocrație cu SUA la cârmă.

Dar există și tensiuni în relația dintre India și Rusia . Sancțiunile financiare occidentale au îngreunat plata pentru importurile rusești a Indiei, inclusiv arme, petrol, diamante brute și îngrășăminte. Rusia a scris Ministerului Indiei de Apărare pentru a solicita autorizarea plăților întârziate în valoare de 1,3 miliarde de dolari, potrivit ziarului Economic Times.

India și Rusia au lucrat la un mecanism rupie-rublă pentru a facilita comerțul și a evita sancțiunile occidentale asupra băncilor rusești, potrivit rapoartelor presei. Lavrov le-a spus reporterilor că este încrezător că cele două țări vor găsi o soluție.

„În urmă cu mulți ani am început să ne mișcăm în relațiile cu India, cu China, cu multe alte țări de la utilizarea dolarilor și euro la utilizarea din ce în ce mai mult a monedelor naționale. În aceste condiții, cred că această tendință se va intensifica”, a spus el. 

„Vom fi gata să furnizăm Indiei orice bunuri pe care India dorește să le cumpere... și nu am nicio îndoială că va fi găsită o modalitate de a ocoli impedimentele artificiale pe care le creează sancțiunile unilaterale ilegale ale Occidentului.”

Lavrov a sosit joi la Delhi din China, unde a salutat Beijingul ca parte a unei noi „ordini mondiale multipolară, justă și democratică”.

India împărtășește alarma occidentală cu privire la asertivitatea tot mai mare a Chinei în regiunea Indo-Pacific și este membră a așa-numitei alianțe Quad cu SUA, Japonia și Australia.

SUA susțin argumentul că Rusia va deveni partenerul junior în relația sa cu China și că, cu cât China câștigă mai multă influență asupra Rusiei, cu atât este mai puțin favorabil pentru India.

Alte stiri din Externe

Ultima oră