Ministrul rus de externe: „Nu am atacat Ucraina și nu intenționăm să atacăm alte țări”

10 Mar 2022
Ministrul rus de externe: „Nu am atacat Ucraina și nu intenționăm să atacăm alte țări”

Miniștrii de externe ruși și ucraineni s-au întâlnit joi în Turcia pentru primele discuții la nivel înalt între cele două părți de când Rusia a invadat Ucraina. Aceasta este prima întâlnire la acest nivel de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, în urmă cu doar două săptămâni. Discuțiile dintre miniștrii rus și ucrainean din sudul Turciei au durat 1h40 și au avut loc în prezența ministrului turc de externe Mevlüt Çavusoglu, scrie Agenția France Presse citata de Le Figaro. 

La două săptămâni după invazia Ucrainei de către Rusia, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a susținut în mod fals joi că Rusia „nu a atacat” Ucraina. El a mai spus că nu există planuri ca Rusia să atace alte țări și a reiterat că „situația din Ucraina” reprezintă o „amenințare directă pentru Federația Rusă”, spune CNN.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba au discutat despre posibilitatea unei întâlniri între cei doi președinți ai lor dar pe de alta parte nu au reușit să ajungă la un acord privind încetarea focului.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat asigurări că Rusia, în primul rând președintele său Vladimir Putin, nu se ferește de dialog, ci vrea să se asigure că aceste contacte nu sunt făcute doar în aparență, scrie agentia turcă Anadolu.

Lavrov a declarat că Occidentul se comportă periculos, inclusiv Uniunea Europeană, care „și-au încălcat principiile și valorile” în timp ce livrau arme Ucrainei. 

„Cei care trimit arme în Ucraina sunt responsabili pentru acțiunile lor, iar cei care promovează mercenari vor fi și ei”, a insistat el. „Aceste țări creează un pericol colosal, inclusiv pentru ele însele”, a spus el. El a menționat în special livrările de rachete sol-aer portabile, văzând riscul utilizării lor împotriva „aviației civile”. „Unde se îndreaptă aceste mii de sisteme portabile sol-aer este o întrebare pe care o punem colegilor noștri din UE”, a adăugat diplomatul rus. Pe de altă parte, el nu a amenințat cu represalii împotriva țărilor occidentale care livrează arme Ucrainei.

„Singurul lucru pe care Occidentul își dorește de la Ucraina este ca această țară să lucreze împotriva Rusiei”, a spus el, spunând că această politică occidentală creează o amenințare pentru regiune care va dura mult timp.

"Vrem ca Ucraina să fie o țară neutră. Opunându-ne extinderii NATO, nu ne opunem absolut securizării Ucrainei".

În ceea ce privește sancțiunile internaționale care vizează Rusia, ministrul Lavrov a asigurat că țara sa va face tot ce este necesar pentru a minimiza consecințele acestora, dezvoltând în același timp alternative care să elibereze Rusia de dependența de Occident.

"Vom soluționa subiectul sancțiunilor în așa fel încât să nu mai fim dependenți de Occident. Vom lua măsurile necesare pentru a nu mai cădea niciodată în această situație", a spus el.

De celalata parte, Ministrul de Externe ucrainean Dmytro Kuleba a regretat joi lipsa de progres în ceea ce privește încetarea focului în țara sa într-o conferință de presă după întâlnire, scrie agentia turcă Anadolu.

„Nu vom putea pune capăt războiului dacă statul care ne-a atacat nu dorește acest lucru”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba.

Ministrul ucrainean a cerut ajutor pentru evacuarea civililor din Mariupol.

"Avem nevoie de coridoare umanitare pentru a livra ajutor umanitar acolo, dar, din păcate, Lavrov nu a garantat acest lucru, a explicat el. El a spus că va discuta cu oficialii relevanți. […] Am cerut o încetare a focului de 24 de ore, dar nu am făcut niciun progres. ."

Întâlnirea dintre Kuleba și Lavrov s-a încheiat fără un acord privind coridoarele umanitare sau un încetare a focului în Ucraina.

surse: CNN, Anadolu

Alte stiri din Externe

Ultima oră