Armata rusă a anunțat că se concentrează în estul Ucrainei: o capcană sau recunoașterea eșecului?

26 Mar 2022
Armata rusă a anunțat că se concentrează în estul Ucrainei: o capcană sau recunoașterea eșecului?

Capcană sau recunoașterea eșecului: oare declarațiile armatei ruse marchează un punct de cotitură în războiul din ucraina? se întreaba BFMTV.

Armata rusă a anunțat vineri că dorește să se retragă în estul Ucrainei, lângă regiunea Donbass. Un eșec care e pus sub semnul întrebării, hrănind mai multe ipoteze, de la o recunoaștere a eșecului Moscovei până la o retragere strategică.

Spre surprinderea tuturor, armata rusă a anunțat vineri, prin adjunctul șefului de stat major Serghei Roudskoy, o schimbare de strategie în Ucraina: să se concentreze pe estul țării. Și anume în regiunea Donbass, unde separatiștii pro-ruși au creat două „republici”, Donețk și Lugansk, recunoscute de Moscova în această regiune industrială din partea de est a teritoriului ucrainean.

Un anunț primit cu prudență, atât Ucraina, cât și Rusia fiind angajate într-un „război de comunicații”, subliniază Peer de Jong, fost colonel al Trupelor de Marină și specialist în geopolitică, sâmbăta aceasta la BFMTV:

"Trebuie să fim atenți la informațiile care ni se oferă pentru că puține verificări reale se efectuează pe teren. Tacticile rusești sunt destul de inexplicabile. După lansarea din Rusia și Belarus în toate direcțiile, acum fac anunțuri ciudate de retragere. Trebuie sa fim atenți cu astfel de tactici”.
Exista deci întrebari despre intențiile lui Vladimir Putin cu privire la această retragere: cacealma sau retragere strategică?

Retrageți-vă pentru a reveni
Pentru Christian Makarian, editorialist la Le Point, „aceasta inversare pare o recunoaștere a eșecului, dar trebuie să fii atent cu rușii”. Prima ipoteză, cea a constatării efective a unei retrageri. Specialistul în politici internaționale subliniază că, pentru prima dată după 2 martie, Rusia a livrat un bilanț al pierderilor, estimându-le la 1.351 de morți.

„O cifră sub realitate, dar de trei ori mai mare decât cea dată la începutul lunii martie a 498 de morți. Moscova mărturisește că are din ce în ce mai multe pierderi, admite moartea generalilor și, prin urmare, pare că caută o ieșire din acest conflict”, a continuat el.

La rândul său, Peer de Jong consideră că este puțin probabil ca armata rusă să părăsească țara, dar că s-ar putea mai degrabă să se retragă pentru a o bombarda mai bine sau pentru a „rearticula”, având în vedere dificultățile cu care se confruntă în unele orașe precum Kievul. Aceasta este și a doua ipoteză a lui Christian Makarian, subliniind că soldații se reorientează acolo unde au suferit cele mai puține pagube și eșecuri. Sau spre Donbass.

Negocieri pentru anexarea Donbass-ului
A treia ipoteză, abate atenția de la conflict și lansează negocieri diplomatice pe problema estului Ucrainei. „Poate fi o manevră de a începe negocierile și de a spune că acum ne mulțumim cu Donbass”, explică specialistul în politică internațională Christian Makarian:

În Est, rușii sunt mai puternici decât în ​​altă parte. Concentrarea pe această parte a țării nu constituie așadar o concesie din partea Rusiei, ci mai degrabă o întărire. Vorbind despre amputarea acestor teritorii din est se asigură ca vor avea negocieri mai bune pentru a le anexa”.

În plus, între 2014 și 2022, „Rusia a distribuit sute de mii de pașapoarte rusești locuitorilor din Donețk și Lugansk care erau vorbitori de limbă rusă sau pro-ruși”, continuă editorialistul. Deci asta îi face cetățeni ruși.

"Constituția Rusiei prevede că Rusia poate salva în mod natural și legitim cetățenii ruși exilați sau amenințați în republicile anexate sau învecinate. Prin urmare, reconfirmă că Donețk și Lugansk nu se vor mai întoarce niciodată în Ucraina", explică el.

Ucrainenii nu au încredere

Toate aceste ipoteze sunt evident de luat cu precauție, subliniază experții.

Fostul colonel Peer de Jong a spus că trebuie doar să așteptăm să vedem „dacă Rusia dă înapoi cu adevărat”.

Rețineți că nu Vladimir Putin însuși a făcut acest anunț, ci adjunctul șefului de cabinet, ceea ce adaugă la misterele din jurul acestei inițiative.

La fața locului, locuitorii din Kiev ne-au mărturisit că nu au încredere în Vladimir Putin și în negocierile care au avut loc în ultimele săptămâni. Pentru ei, pur și simplu aplică principiul tragerii de timp. Această schimbare către Donbass este privită și cu suspiciune, deoarece această regiune era aproape deja în mâinile Moscovei. Prin urmare, această tactică nu are sens pentru ei.

Ucrainenii preferă să creadă doar în ceea ce observă la sol: bombardamentele și loviturile continuă fără întrerupere de la anunțurile armatei ruse.

Sursa:BFMTV.

Alte stiri din Externe

Ultima oră