Protestul camioanelor: impas la Ottawa, primarul face apel la un moderator

07 Feb 2022
Protestul camioanelor: impas la Ottawa, primarul face apel la un moderator Galerie foto (2)

Moderator, stare de urgență, acțiuni în justiție: situația s-a tensionat luni în capitala canadiană Ottawa ocupată de zece zile de demonstranți si camioane care restricțiiile de sănătate impuse de premierul Justin Trudeau, care a rămas în retras până acum.

 

Luni dimineață, primarul capitalei federale a cerut guvernului canadian să numească un mediator care să lucreze cu protestatarii și să pună capăt manifestației, unii locuitori fiind exasperați de zgomotul neîncetat al claxoanelor și fumul de motorină de la camioane.

Confruntat cu ceea ce el numește „ocupație” și judecând situația „scăpată de sub control”, primarul a declarat duminică stare de urgență și polițiștii și-au înăsprit tonul.

„Încercăm, chiar acum, să luăm legătura cu toate partidele federale, astfel încât să putem începe discuțiile și să vedem cum putem merge mai departe”, a declarat Tamara Lich, unul dintre organizatorii mișcării, luni în timpul unei întâlniri în direct pe YouTube.

„Vrem ridicarea obligațiilor de vaccinare, a restricțiilor și restabilirea drepturilor și libertăților canadieni”, a adăugat ea, denunțând încercările autorităților de a sufoca mișcarea.

Poliția din Ottawa, criticată pentru că nu a reușit să prevină paralizarea centrului capitalei unde sunt închise multe afaceri, a împiedicat într-adevăr încă de duminică aprovizionarea protestatarilor, în special cu combustibil.

„Oricine încearcă să ofere sprijin material protestatarilor riscă să fie arestat”, a spus poliția.

De asemenea, au arestat șapte persoane, au confiscat numeroase vehicule și au emis peste o sută de amenzi de circulație.

La rândul lor, locuitorii din Ottawa, exasperați de haosul provocat de protest, au lansat un proces colectiv de aproximativ 10 milioane de dolari canadieni (7 milioane de euro) împotriva organizatorilor.

Protestele, care au început la Ottawa sâmbătă, 29 ianuarie, s-au extins în acest weekend și în alte orașe mari canadiene (Toronto, Winnipeg, Quebec...).

 

„O reacție proastă” a lui Justin Trudeau


Testat pozitiv pentru Covid-19 în urmă cu o săptămână și, prin urmare, în izolare, Justin Trudeau nu a comentat protestele de weekend. Joia trecută, acesta exclusese posibilitatea de a desfășura armata pentru alungarea manifestanților, considerând că este necesar să fie foarte atent înainte de dislocarea trupelor în fața cetățenilor.

„Trudeau nu are nimic de câștigat mergând să vorbească cu demonstranții”, a declarat Geneviève Tellier, politolog de la Universitatea din Ottawa, pentru AFP.

Dar toate acestea s-ar putea „transforma într-o criză politică”, a adăugat colegul său Frédéric Boily, de la Universitatea din Alberta.

"Justin Trudeau a avut inițial o reacție proastă. A reacționat prea puternic și prea brusc când au început protestele încercând să picteze întregul protest ca pe un protest de extremă dreapta".

De la începutul mișcării, premierul nu a încetat, de fapt, să-i minimalizeze reprezentativitatea.

Și a adăugat „gaz pe foc”, continuă Frédéric Boily, prin „politizarea vaccinării” mai ales în perioada electorală din această vară.

Dar pe plan politic, mișcarea a pus și opoziția într-o situație complexă. Conservatorii, care vor vota în curând pentru alegerea unui nou lider, sunt într-adevăr divizați în această problemă.

„Le este frică că unii dintre susținătorii lor vor fi tentați de extrema dreaptă, dar este un pariu riscant pentru ei”, a comentat Daniel Beland, analist politic.

Chiar dacă mobilizarea transportatorilor este susținută doar de o treime de canadieni (32% conform unui sondaj recent), aceasta reprezintă totuși un segment mai mare al populației decât cei 10% dintre adulții canadieni nevaccinati.

Sursa: France 24

Alte stiri din Externe

Ultima oră