Convoiul libertăţii la Ottawa: Justin Trudeau exclude opțiunea de a face apel la armata pentru a ridica blocajele

04 Feb 2022 | scris de M.N.
Convoiul libertăţii la Ottawa: Justin Trudeau exclude opțiunea de a face apel la armata pentru a ridica blocajele

Încă de sâmbătă, capitala Canadei este scena unei mișcări de protest, inițiată mai întâi de șoferii de camion care se opun obligației de vaccinare pentru a trece granița terestră dintre Canada și Statele Unite.
Premierul canadian Justin Trudeau a exclus joi, 3 februarie, posibilitatea de a folosi armata pentru a pune capăt protestului împotriva măsurilor de sănătate și în special blocării centrului capitalei federale Ottawa de către camioane.

Mii de oameni în stradă

Capitala Canadei este scena unei mișcări de protest inițiată mai întâi de șoferii de camioni care se opun obligației de vaccinare de a trece granița terestră dintre Canada și Statele Unite. Sâmbătă, sute de camioane au blocat străzile din centrul orașului și până la 15.000 de oameni au mărșăluit pe lângă parlamentul federal și birourile lui Justin Trudeau.

Șase zile mai târziu, câteva zeci de camioane sunt încă la fața locului joi, continuă să sune claxonele și să blocheze traficul în inima capitalei federale.

„Nu se pune problema trimiterii armatei”, a indicat în cadrul unei conferințe de presă premierul, precizând că este necesar să fim „foarte, foarte atenți înainte de a desfășura armata atunci când sunt implicați cetățeni canadieni”.

El nu intenționează însă să se conformeze cerințelor protestatarilor prin retragerea obligației de a fi vaccinat pentru a lua trenul, avionul sau pentru funcționarii publici federali.

Șeful poliției, Peter Sloly, a spus că ofițerii săi nu le pot refuza șoferilor dreptul de a demonstra și nici nu este în măsură să negocieze încetarea protestului.

„Nu am un mandat conform Legii privind serviciile de poliție pentru a negocia cu zecile de mii de oameni care vin la Ottawa pentru a-și exercita carta drepturilor la libertatea de exprimare”, a spus el.

Protestatarii au spus că nu vor părăsi Ottawa până când guvernul federal va ridica obligațiile de vaccinare împotriva COVID-19 și toate restricțiile legate de pandemie, chiar dacă majoritatea acestor restricții sunt controlate de guvernele provinciale.

Se asteapta alte proteste

„Protestatarii ar trebui să meargă acum acasă. Aceasta este o situație foarte perturbatoare pentru cetățenii din Ottawa”, a spus Trudeau joi.

Dar organizatorii se așteaptă să vină alte sute în weekend.

Într-un aviz media care anunță o conferință de presă joi după-amiază, organizatorii „convoiului pentru libertate” recunosc acum că ocupă centrul orașului.

„Mișcarea noastră a crescut în Canada și în întreaga lume pentru că oamenii s-au săturat de vaccinările obligatorii și restricțiile care fac mai mult rău decât bine”, a declarat una dintre organizatorii convoiului, Tamara Lich, în cadrul acestei conferințe de presă. „Nu avem intenția de a rămâne mai mult decât este necesar”, a adăugat ea, solicitând din nou prim-ministrului Trudeau să ridice toate restricțiile. Mulți oameni din sala în care avea loc evenimentul nu purtau mască, deși aceasta este obligatorie în Ontario.

Organizatorii au cerut platformei GoFundMe să ridice suspendarea pentru strângerea de fonduri. Ei au reușit să strângă aproape 10,1 milioane de dolari din 14 ianuarie. Conferința de presă s-a încheiat brusc după aproximativ 15 minute când un reporter a întrebat ce au de spus cetățenilor revoltați din Ottawa. Organizatorii spun că au sprijinul a sute de locuitori din Ottawa care le-au oferit adăpost și mâncare.

Mai mult, organizatorii convoiului au apelat la serviciile unui avocat care să-i ajute cu amenzile. Ei cred că haosul care le-a fost atribuit a fost cauzat de agitatori și au spus că vor raporta poliției orice incident criminal sau de ură.

Potrivit unui sondaj al firmei Abacus, aproape o treime dintre respondenți consideră că au multe în comun cu protestatarii și își împărtășesc punctul de vedere. Două treimi dintre cei chestionați cred contrariul. Cincizeci și șapte la sută cred că protestul este ofensator și nepotrivit, comparativ cu 43% care cred contrariul. În total, 1.410 de canadieni au fost audiați între 31 ianuarie și 2 februarie. Marja de eroare pentru un sondaj de probabilitate aleatorie ar fi de 2,7% de 19 ori din 20.

Surse: Reuters, La Presse

Alte stiri din Externe

Ultima oră