Israelul are un nou premier, după 12 ani de ”domnie” a lui Benjamin Netanyahu

13 Iun 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Israelul are un nou premier, după 12 ani de ”domnie” a lui Benjamin Netanyahu

Parlamentul israelian a votat duminică seară proiectul noii coaliții guvernamentale care pune capăt celor 12 ani de putere ai prim-ministrului Benjamin Netanyahu, care și-a declarat hotărârea de a reveni la putere. Dezbaterea din Parlament a fost una foarte furtunoasă, opoziția respectând doar discursul lui Netanyahu și deranjându-l pe cel al celui care urma să devină noul premier: Naftali Bennett.

 

Ultra-naţionalistul Naftali Bennett va conduce noul Cabinet, care cuprinde partide de la stânga la dreapta, pentru doi ani, înainte ca aliatul centrist Yair Lapid să preia funcţia. 59 de deputaţi, în principal de la Partidul Likoud al lui Netanyahu, de extremă dreapta şi de la partidele ultra-ortodoxe s-au opus.

Recunoscându-și înfrângerea chiar înainte de votul de încredere, Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru din istoria Israelului, a asigurat Parlamentul că va rămâne în politică, conducând opoziția, pentru a „doborî” noul guvern și că va „reveni în curând” la putere.

Naftali Bennett le-a prezentat parlamentarilor pe membrii guvernului său și prioritățile imediate.

Guvernul va lucra pentru „întreaga” populație israeliană, inclusiv pentru minoritatea arabă, dar și pentru evreii ultra-ortodocși care nu au membri aleși în această coaliție, a spus Bennett.

"Cetățeni ai Israelului! Acesta este un moment politic critic și fac apel la toată lumea să dea dovadă de reținere", a spus Bennett.



Iranul, considerat inamicul nr 1 / Politica externă nu se schimbă

În ceea ce privește politica externă, el a păstrat același ton cu premierul care a atacat în problema nucleară a Republicii Islamice Iran, inamicul numărul 1 al Israelului.

Noua coaliție „nu va lăsa Iranul să achiziționeze arme nucleare”, a avertizat Bennett.

Dar Netanyahu a reacționat acuzând următorul guvern că „este slab” în fața „amenințării” din Iran.
 

Temele majore care divid actuala Coaliție


Conflictul cu palestinienii, redresarea economică, locul religiei sunt temele care împart coaliția anti-Netanyahu.

În fața scaunului Parlamentului din Ierusalim, israelienii care afișează steaguri naționale și baloane albe și-au exprimat sprijinul pentru noua coaliție și l-au atacat pe Netanyahu, aflat în fața unui proces pentru corupție.

În Piața Rabin din Tel Aviv, tehnicienii au testat sistemul de sunet în așteptarea unei mari demonstrații în favoarea noului guvern.

Naftali Bennett, liderul partidului Yamina, va conduce guvernul în primii doi ani înainte de a preda centristului Yaïr Lapid pentru o perioadă echivalentă, în baza unui acord de rotație.

După ultimele alegeri legislative din martie, opoziția s-a unit treptat împotriva lui Netanyahu și - un eveniment extrem de rar în istoria israeliană - a cooptat formațiunea arabă israeliană Raam, condusă de islamistul Mansour Abbas.
 

Principalele obstacole/ Palestinienii spun că schimbarea nu înseamnă nimic pentru ei


Coaliția s-a angajat să desfășoare o investigație asupra cazului de la Muntele Méron (45 de morți ultraortodocși), să reducă „criminalitatea” în orașele arabe, să apere drepturile persoanelor LGBT, dar și să consolideze prezența israeliană în Cisiordania, adică zona peste care Israelul deține control militar și civil deplin și care reprezintă aproximativ 60% din acest teritoriu palestinian ocupat din 1967.

Și imediat ce va prelua funcția, se va confrunta cu provocări presante precum marșul planificat marți de extrema dreaptă israeliană în Ierusalimul de Est, un sector palestinian ocupat de Israel.

Mișcarea islamistă Hamas, aflată la putere în enclava palestiniană blocată de israelieni din Gaza, a amenințat cu represalii dacă marșul va avea loc lângă piața Moscheilor.

Pe 10 mai, Hamas a lansat rachete asupra Israelului în „solidaritate” cu palestinienii răniți în confruntările cu poliția israeliană din Ierusalim, ceea ce a dus la un război de 11 zile cu armata israeliană.

Palestinienii din teritoriile ocupate, Cisiordania și Gaza, au spus joi că schimbarea guvernului israelian nu înseamnă în mare parte schimbare, subliniind că liderul naționalist care urmează să-l înlocuiască pe premierul Benjamin Netanyahu va urma probabil aceeași agendă de dreapta, relatează Reuters.

În ceea ce îl privește pe Netanyahu, el ar putea fi nevoit să se confrunte, pe lângă procesul său, cu un val de proteste în cadrul partidului său, Likud.

Alte stiri din Externe

Ultima oră