Premierul Israelului îndeamnă populația să se pregătească pentru al doilea rând de vaccinare. Peste șase luni

21 Apr 2021 | scris de Andreea Vasilescu
Premierul Israelului îndeamnă populația să se pregătească pentru al doilea rând de vaccinare. Peste șase luni

După ce și-a propus ca în aprilie să aibă peste 60% din populație vaccinată anti-COVID-19, premierul israelian Benjamin Netanyahu și-a anunțat compatrioții că vine valul doi.  După ce a încheiat acorduri cu Pfizer, Moderna pentru a achiziționa milioane de doze de vaccin, premierul solicită israelienilor să „pregătească umerii” pentru campania de inoculare prevăzută a include și copii, care va începe peste șase luni.

”Pregătiți umerii, dar și copiii, pentru că, potrivit estimărilor noastre, vaccinurile vor fi aprobate și pentru copii până atunci”, a spus Netanyahu.

Israelul a reușit performanța de a vaccina masiv din două motive majore: și-a asigurat milioane de doze de vaccin de la Pfizer, plătind dublu pe doză și, mai important, bătând palma cu producătorul pentru a furniza date despre campania sa de vaccinare. Practic, Israelul a oferit pe tavă un test clinic la scară națională.

Tot Netanyahu a fost cel care a anunțat, la 2 martie, că țara sa încearcă să-și asigure încă 36 de milioane de doze de vaccin, de trei ori mai multedecât a cumpărat deja, pentru eventualitatea în care va fi nevoie de administrarea unor doze suplimentare.

Acordul cu Pfizer, pentru achiziționarea de milioane de doze de vaccin până în 2022 a fost finalizat luni. Imediat după aceasta, Israelul a semnat un acord similar cu producătorul american Moderna, informează portalul israelian de știri ynetnews.com.

Netanyahu și ministrul Sănătății Yuli Edelstein au confirmat că acordul cu Pfizer va aduce în țară în cursul anului 9 milioane de doze de vaccin și include o opțiune de a cumpăra alte milioane, dacă e nevoie.

S-a mai precizat și faptul că vaccinurile vor fi adaptate pentru a acoperi și noile tulpini ale SARS-CoV-2.

El a mai declarat că Israelul pregătește o licitație pentru înființarea unei fabrici de vaccinuri în țară, la care mai multe țări se pot alătura în viitor. Edelstein a spus că, datorită campaniei de vaccinare de succes din Israel oficialii din domeniul sănătății discută despre aprobarea participării israelienilor la diverse evenimente și le-a cerut celor care încă nu s-au vaccinat să facă acest lucru.

Sursa foto: FLASH90/ynetnews.com

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră