Israelul are guvern nou. Pentru prima dată după 12 ani nu va fi condus de Beniamin Netanyahu

03 Iun 2021 | scris de A.V.
Israelul are guvern nou. Pentru prima dată după 12 ani nu va fi condus de Beniamin Netanyahu

Israelul va avea un nou guvern și pentru prima oară după 12 ani acesta nu va fi condus de Beniamin Netanyahu. Opoziția a strâns rândurile și 8 partide au format o coaliție de guvernare, iar șefia executivului va fi deținută prin rotație.

Reușita vine după 4 alegeri generale consecutive și marchează și un moment istoric: pentru prima oară la aceeași masă stau partidul arab și formațiuni naționaliste israeliene.

Era aproape de miezul nopții când Yair Lapid, liderul principalei formațiuni de opoziție, partidul de centru Yesh Atid a anunțat formarea unei coaliții de guvernare.

Imaginea semnării acordului difuzată de presă a făcut deja istorie pentru că prezintă o situație fără precedent: la aceeași masă stau liderul ultranaționaliștilor israelieni și cel al partidului arab.

Anunțul formarii unui guvern a fost primit cu bucurie de israelienii aflați în stradă, majoritatea contestatari ai lui Netanyahu și care de multe luni îi cer demisia.

Potrivit acordului șefia guvernului va fi rotativă, iar primul care o va deține până în august 2023 este Naftali Bennett, liderul partidului naționalist Yamina. Milionarul de 49 de ani este politician cu state vechi, a fost în două rânduri ministru, cel mai recent al apărării, este un susținător al coloniilor evreiești din teritorii și consideră ideea unui stat palestinian drept o sinucidere pentru Israel. Ca să devină premier are însă nevoie de votul Parlamentului.

Coaliția de opt partide are o majoritate fragilă iar până la votul în Knesset, Netanyahu și partidul sau Likud, care are cele mai multe locuri încă mai are timp să întoarcă lucrurile în favoarea sa.

Alte stiri din Externe

Ultima oră