Mii de israelieni au protestat duminică seara la Tel Aviv împotriva a ceea ce consideră a fi o ameninţare la adresa democraţiei israeliene, pe fondul negocierilor privind formarea guvernului dintre premierul Benjamin Netanyahu şi fostul său rival Benny Gantz.
Aproximativ 2.000 de protestatari, conform cifrelor furnizate de mass-media, au răspuns apelului făcut pe Facebook de mişcarea "steagurilor negre" şi s-au adunat în Piaţa Yitzhak Rabin pentru a "salva democraţia".
Intenţia protestatarilor a fost şi de a face cunoscută opoziţia faţă de negocierile în curs între Benny Gantz, aflat în fruntea partidului de centru Albastru-Alb şi liderul partidului de dreapta Likud, Benjamin Netanyahu, acuzat de corupţie.
Purtând măşti de protecţie şi îmbrăcaţi majoritar în negru, protestatarii au păstrat distanţa de doi metri unii faţă de alţii, respectând astfel măsurile de distanţare socială destinate combaterii pandemiei COVID-19 care, în Israel, a provocat îmbolnăvirea a peste 13.000 de persoane, precum şi 172 de decese.
"Lăsaţi democraţia să câştige", se putea citi pe pancarte. "Ministrul infracţionalităţii" au scris alţi manifestanţi pe măştile lor, fluturând steaguri negre, simbol, pentru ei, al ameninţărilor la adresa democraţiei israeliene.
În urma alegerilor legislative din 2 martie, al treilea scrutin în mai puţin de un an, care ar fi trebuit să conducă într-un final la o departajare între Netanyahu şi Gantz, preşedintele ţării Reuven Rivlin i-a încredinţat celui din urmă sarcina de a forma guvernul.
În plină epidemie de coronavirus, Gantz a surprins prin decizia sa de a accepta formarea unui guvern de "unitate şi de urgenţă" cu Benjamin Netanyahu, deşi anterior jurase să nu împartă puterea cu el până când acesta nu îşi rezolvă problemele cu legea.
Susţinătorii opoziţiei l-au acuzat apoi pe Gantz, fost şef al statului major al armatei, că a cedat.
Luni seara mandatul său a expirat înaintea ajungerii la un acord, iar preşedintele Rivlin a solicitat Parlamentului să propună, într-un termen de aproape trei săptămâni, un deputat cu suficient sprijin pentru a reuşi să formeze un guvern şi, astfel, să pună capăt crizei politice care durează de mai bine de un an.
Între timp, cele două tabere, ale lui Gantz şi Netanyahu, declară că îşi continuă negocierile în vederea unei posibile uniuni.
"Corupţia nu se combate din interior. Dacă ai intrat, faci parte din ea", a acuzat parlamentarul Yair Lapid, noul lider al opoziţiei, acuză care îl vizează pe fostul său aliat, Benny Gantz.
"Democraţiile mor din interior deoarece oamenii buni tac şi oamenii slabi se predau", a adăugat omul politic israelian, denunţând presupuse manevre ale premierului Netanyahu pentru a rămâne la putere."Suntem aici pentru a spune că nu vom renunţa niciodată".
Observatori politici apreciază că în situația în care cei nemulțumiți, adică micii negustori, creează o mișcare politică pentru a obține locuri în Parlament, ei ar putea avea între 8 și 12 mandate. O asemenea mișcare ar putea duce la schimbarea hărții politice israeliene, relatează corespondentul Radio românia Actualități în Israel, Dragoș Ciocîrlan.