Prim-ministrul Viorica Dăncilă va efectua, în perioada 25-26 aprilie, o vizită oficială în Statul Israel, „la invitația prim-ministrului Statului Israel, Benjamin Netanyahu", potrivit unui comunicat de presă trimis marți seară de Guvern.
Dăncilă se va întâlni cu premierul israelian, dar şi cu liderul opoziției din Knesset, Isaac Herzog, şi cu Theophilos al III-lea, patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului.
Vizita primului-ministru are loc la o săptămână după ce Guvernul a adoptat un memorandum privind mutarea ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim, măsură criticată dur de către preşedintele Klaus Iohannis.
Anunţul a fost făcut iniţial de către şeful PSD şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Potrivit lui Dragnea, România este, practic, a doua ţară care face acest anunţ. "Mutarea ambasadei la Ierusalim poate şi cred că va aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă", a adăugat Dragnea.
Potrivit unor surse citate de Ziare.com, Liviu Dragnea va merge și el în Israel, deși astăzi la ÎCCJ se judecă unul dintre ultimele termene în dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.
Unele portaluri de presă au speculat că vizita doamnei Dăncilă în Israel a fost ţinută la secret până în ultimul moment.
„Discuțiile vor fi axate pe evaluarea stadiului relațiilorbilaterale româno-israeliene, cu accent pe identificarea oportunităților de valorificare suplimentară a cooperării în domenii de interes comun. De asemenea, discuțiile vor prilejui un schimb de opinii asupra evoluţiilor politice și de securitate în plan regional şi global", spune Guvernul în comunicatul de presă în care anunță vizita oficială a premierului Dăncilă în Israel.
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că o discuţie exploratorie pe tema mutării ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim nu este greşită, însă a subliniat că trebuie respectată legislaţia internaţională în materie şi că dacă cineva ar forţa o astfel de mişcare, toate părţile şi-ar pierde încrederea în diplomaţia românească.
Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat la 6 decembrie 2017, că a decis să recunoască Ierusalimul drept capitală a Israelului, oraş unde va fi mutată şi ambasada SUA, aflată în prezent la Tel Aviv. Transferul ar urma să coincidă cu cea de-a 70-a aniversare a creării statului Israel, în mai.
Dintre cele 193 de ţări care compun Adunarea Generală a ONU, 128 au votat la 21 decembrie o rezoluţie care condamnă decizia americană. Doar şapte mici state, printre care Guatemala şi Honduras, s-au aliniat poziţiei SUA şi a Israelului.
Şeful statului a arătat şi că Uniunea Europeană are o linie foarte clară în această chestiune, respectiv faptul că niciun stat membru nu-şi mută ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim până nu se lămuresc părţile din acea zonă care este statutul Ierusalimului.
Vizita coincide cu a 70-a aniversare a independenţei de stat a Israelului şi marchează 70 de ani de relaţii diplomatice neîntrerupte.
Conform tradiţiei, relaţiile bilaterale preferenţiale Israel-România au continuat să se dezvolte în toate domeniile, economic, politic, diplomatic, având o componentă esenţială, reprezentată de importanta comunitate a originarilor din România, care a contribuit la construirea statului evreu modern, relatează corespondentul în Israel al Radio România Actualităţi (RRA), Dragoş Ciocîrlan.
Premierul Viorica Dăncilă ar urma să viziteze Memorialul Holocaustului. Orice înalt demnitar din străinătate care vine în Israel pentru prima oară în această calitate vizitează Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim, subliniază corespondentul RRA.
Presa israeliană a reprodus declaraţiile oficilalilor de la Bucureşti în chestiunea mutării ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. În urmă cu câteva zile, la recepţia cu membrii corpului diplomatic, la reşedinţa din Ierusalim a preşedintelui statului, premierul Benjamin Netanyahu a declarat: "Pacea trebuie să de bazeze pe adevăr. Recunoaşterea realităţii este calea pentru construirea păcii", potrivit sursei citate.