Statul evreu nu a luat nicio sancțiune împotriva Moscovei. Relațiile de afaceri continuă, scrie Le Figaro
Israelul a devenit tărâmul făgăduinței nu numai pentru câțiva oligarhi, ci și pentru investitori ruși bogați care caută un refugiu sigur. Statul evreu are într-adevăr imensul avantaj de a refuza să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva regimului lui Vladimir Putin. Rezultat: câteva sute de milioane de dolari au fost transferate de la începutul invaziei din Ucraina către băncile israeliene, potrivit cotidianului de afaceri local Calcalist . Dar această excepție este doar vârful aisbergului.
Această prezență economică a Rusiei este vizibilă cu ochiul liber. Taxiurile și cei care livrează alimente cu comandă rapidă care poartă sigla Yango Deli continuă să circule ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat pe străzile din Tel Aviv. Cu toate acestea, este o subsidiară a Yandex, un grup care arată ca un gigant poreclit „Google rusesc”, cu activități multiple. În urma sancțiunilor americane și europene, directorul și cofondatorul său, Arkady Volozh, a trebuit să demisioneze. Produsele de uz curent de origine rusă sunt disponibile în supermarketurile frecventate de israelieni de origine rusă și ucraineană, o comunitate de peste un milion de oameni.
Probleme geostrategice
Un alt simbol: Alrosa, compania de diamante brute dependentă de Federația Rusă, principala țară exportatoare din lume, continuă să aprovizioneze atelierele de tăiere împrăștiate în jurul bursei de diamante Ramat Gan, în suburbiile Tel Avivului. Aceste vânzări au adus anul trecut peste 400 de milioane de dolari pentru Alrosa, condusă de fiul unui prieten apropiat al lui Vladimir Putin. Pentru fondurile rusești, acest circuit luat de pietrele prețioase prezintă un imens avantaj. Odată tăiate în Israel, diamantele nu mai sunt considerate originare din Rusia și pot intra liber în Statele Unite, cel mai mare client de bijuterii din lume. Toate aceste activități reflectă un act de echilibru delicat al guvernului lui Yair Lapid care face totul pentru a nu se îndepărta de Vladimir Putin.
Printre motivele invocate nu se numără atât considerente economice, ci mai degrabă probleme geostrategice. Israelul se teme că sancțiunile împotriva Kremlinului vor împinge armata rusă prezentă în vigoare la granița sa din Siria să intervină pentru a împiedica avioanele, rachetele și dronele israeliene să lanseze atacuri necruțătoare împotriva obiectivelor militare iraniene, inamicul numărul unu al statului evreu .
Rezultat: în ciuda presiunii discrete exercitate de marele aliat american, Israelul refuză să se alăture concertului de sancțiuni. Foarte discret în această problemă, un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei se mulțumește să afirme că Israelul „nu impune restricții asupra activităților companiilor internaționale care operează în conformitate cu legea” . S-a produs o singură schimbare. De la începutul războiului, Israelul nu mai acordă garanții pentru creditele de export destinate Rusiei. Dar această măsură a avut doar un efect de descurajare marginal.
La rândul lor, unele companii israeliene de înaltă tehnologie stabilite în Rusia, în special în sectorul jocurilor pe calculator, și-au facut bagajele. Dar alte o sută de companii au rămas la fața locului fără scrupule. În schimb, avocații de afaceri și consilierii financiari vorbesc despre potențiale investiții de până la 10 miliarde de dolari ale rușilor care doresc să-și protejeze economiile.
„Acum nu sunt doar oligarhii care caută să-și scoată capitalul, ci mai degrabă lideri de afaceri de înaltă tehnologie, directori seniori care doresc să se protejeze împotriva apariției unei noi cortine de fier care le-ar bloca activele” , explică un director al unei banci israeliene. „Toți caută preluări sau investiții de capital în start-up-uri, proiecte imobiliare, în timp ce prețurile locuințelor în Israel bat toate recordurile”, adaugă el. Dar, a spus el, Israelul este departe de singura alternativă din regiune, Dubai și Cipru primind investitorii ruși cu brațele deschise.