În Israel decesele cauzate de coronavirus au crescut brusc în ultima lună: care sunt explicațiile experților

06 Feb 2022 | scris de M.N.
În Israel decesele cauzate de coronavirus au crescut brusc în ultima lună: care sunt explicațiile experților

Există mai multe motive pentru efectul omicron asupra uneia dintre cele mai puternic vaccinate țări din lume, scriu jurnaliștii de la The Telegraph

 

Israelul este vedeta vaccinurilor din pandemie. Și-a lansat vaccinurile inițiale cu mare viteză anul trecut, în mijlocul valului variantei Alfa mortale. A depășit Delta astă vară fiind primii care administrau un booster. Și, pe măsură ce omicron a lovit, a pus a patra doză la dispoziția medicilor și a persoanelor în vârstă.

Dar, de la sfârșitul săptămânii trecute, au început să circule pe rețelele de socializare graficele care arată aparent că decesele Israelului au crescut .

„Israelul se numără printre cele mai puternic vaccinate și stimulate țări de pe planetă. [Cu toate acestea] bat recorduri zilnice pentru decesele cauzate de Covid”, a scris pe Twitter Aaron Kheriaty, un profesor de psihiatrie care a fost concediat recent de Universitatea din California pentru că a refuzat să-și respecte obligațiile de vaccinare.

„Administratia noastră de sănătate publică trebuie să explice acest lucru... pentru că oamenii mor”.

 

Tweet-ul fostului profesor și altele asemenea au atras atenția. Informatiile au fost folosite de cei anti-vaccin și de cei care - precum Dr Kheriaty - continuă să insiste în mod eronat că „imunitatea naturală este singura noastră cale de ieșire din această pandemie”.

In plus, lucrurile au fost agravate de o eroare a datelor. Vineri, Ministerul Sănătății din Israel a emis o alertă de avertizare că datele afișate pe tablourile de bord globale oferă o „imagine falsă a realității” cu privire la numărul zilnic de decese în Israel.

Cu toate acestea, chiar și după ce aceasta eroare a fost corectată, se poate observa că decesele în Israel au crescut brusc în ultima lună. Folosind datele proprii ale Ministerului Sănătății, decesele pe milion se ridică în prezent la aproximativ cinci pe zi în Israel, în creștere de la aproape nimic la începutul lunii ianuarie și apropiindu-se de rata record de 6,98 per milion înregistrată de țara în vârful valului variantei alfa.

Deci ce se întâmplă? De ce suferă în continuare o țară care este atât de bine vaccinată?

Potrivit experților, există o serie de răspunsuri.

În primul rând, deși rata generală de vaccinare a Israelului s-a aflat cândva în fruntea tuturor topurilor de vaccinare, a scăzut treptat pe o poziție de mijloc.

Dar, mai important, poate că ratele de vaccinare în rândul celor vulnerabili nu sunt atât de bune pe cât ar putea fi. În Israel 10% sau mai mult dintre cei peste 60 de ani rămân neprotejați.

O altă problemă este că - ca peste tot în lume - valul omicron a fost dramatic. „Israelul a lăsat practic Omicron să se răspândească, evitând aproape toate straturile de protecție pe care le aveam, inclusiv testarea PCR, carantină pentru contactele infectate etc”, a declarat un expert local pentru Telegraph.

Barak Raveh, profesor asistent de modelare biologică la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a spus că numărul celor nevaccinați și omnipotența omicron au oferit doar o „explicație parțială”.

Scăderea protecției vaccinărilor inițiale a ajutat și la explicarea faptului că, din 822 de decese înregistrate de la începutul anului, doar 293 au fost nevaccinați.

„Nu vreau să sugerez că vaccinul este ineficient - este încă eficient în proporție de 90% dacă ne normalizăm în funcție de dimensiunea populației. Dar ceea ce cred că s-a întâmplat este o oarecare uzură a efectului injecțiilor de booster din august”, a spus dr. Raveh.

Israelul a fost prima țară care a furnizat a treia doză în august, iar efectul lor s-ar fi putut diminua considerabil. La început s-a crezut că acest lucru a afectat doar ratele de infecție, dar se pare că a provocat și mai multe cazuri de boală severă.

Absorbția celei de-a patra doze de vaccin pentru a combate această scădere a fost, de asemenea, slabă. „Israelul a fost prima țară care a autorizat o a patra doză la începutul lunii ianuarie atât pentru personalul medical, cât și pentru persoanele în vârstă, dar doar jumătate dintre cei eligibili au făcut-o, în parte pentru că rapoartele timpurii despre eficacitatea sa nu au fost clare”, a spus dr. Raveh.

De fapt, o a patra doză se dovedește a fi incredibil de eficientă. Datele recente din lumea reală din Israel arată că aceasta duce la o scădere de 4,3 ori a bolilor severe la peste 60 de ani, comparativ cu o a treia doză administrată cu mai mult de patru luni mai devreme.

„Oferirea celei de-a patra doze persoanelor care erau expuse riscului de a dezvolta o boală severă a fost esențială în limitarea poverii spitalelor din Israel în timpul creșterii rapide și răspândite ale Omicron”, au spus autorii studiului.

Pe scurt, în timp ce Israelul se confruntă cu un număr foarte mare de noi contaminări cu Covid-19, este logic ca mortalitatea să crească proporțional. Mai ales că potrivit Ministerului Sănătății din Israel, decesele privesc mai ales persoanele nevaccinate, care reprezintă încă 28% din populație. Prin urmare, eficacitatea vaccinului în ceea ce privește formele severe și moartea nu este pusă sub semnul întrebării.

Sursa: The Telegraph, Le Figaro

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră