Convoiul Libertății în Israel: mii de vehicule se îndreaptă spre Ierusalim

14 Feb 2022
Convoiul Libertății în Israel: mii de vehicule se îndreaptă spre Ierusalim

Mii de mașini și camioane s-au îndreptat spre Ierusalim luni, 13 februarie, din mai multe orașe israeliene, pentru a demonstra împotriva restricțiilor sanitare legate de pandemia de coronavirus, imitând convoaiele apărute în Canada și răspândite în mai multe țări, scrie Le Figaro citând Agenția France Presse (AFP).

 

Din Eilat (sud) și Tiberiade (nord), șoferii au luat drumul spre Ierusalim, cu steaguri israeliene fluturând de la ferestre și afișe care chemau „Libertate” lipite pe capotele mașinilor. Acest convoi, care are ca destinație Parlamentului din centrul Ierusalimului, a provocat blocaje majore pe fondul unui concert de claxone, au remarcat jurnaliştii AFP care au văzut mii de maşini paralizând oraşul. Întrebată de AFP, poliția israeliană nu a indicat imediat la cât a estimat participarea. Organizatorii au declarat că zeci de mii de oameni au participat la demonstrație, prima de acest gen.

Lupta împotriva politicii de vaccinare

Potrivit organizatorilor, acesta a fost lansat de „cetăţenii simpli” pentru a protesta împotriva restricţiilor impuse pentru a reduce pandemia şi care, potrivit acestora, constituie atacuri la adresa libertăţii acestora.

„Nimeni nu ne poate spune ce să punem în corpul nostru”, a spus Shany Shlomo, un protestatar de 51 de ani care a venit să protesteze în fața Parlamentului împotriva politicii de vaccinare.

Israelul a fost una dintre primele țări care a lansat o campanie masivă de vaccinare, în decembrie 2020. Astăzi, aproape jumătate din populație a primit trei doze de vaccin, iar persoanele cu vârsta peste 18 ani cu risc pot primi o a patra.

Statul ebraic a fost, de asemenea, unul dintre primele care a introdus un permis de sănătate, a cărui utilizare a fost totuși redusă la începutul lunii februarie. Acum este necesar doar pentru evenimentele în care riscul de circulație a virusului rămâne ridicat. Purtarea măștii rămâne obligatorie în anumite locuri și mulți manifestanți au cerut luni să abroge această măsură.

Mișcarea așa-numitelor convoaie „libertate” a început din Canada, unde șoferii de camioane paralizează în prezent capitala Ottawa. În Franța, unde mișcarea reunește și manifestanți pentru revendicări sociale, poliția a numărat 3.000 de vehicule pentru 5.000 de manifestanți în jurul Parisului vineri seară, în principal persoane în vehiculele lor personale, și nu camioane ca în Canada.

Luni, sute de vehicule se pregătesc să formeze un convoi către Bruxelles, Belgia, pentru a protesta la nivel european, în ciuda interzicerii demonstrațiilor anunțate de autoritățile belgiene.

Sursa: Le Figaro 

Alte stiri din Externe

Ultima oră