Israelul va anula permisul verde în majoritatea locurilor deși înregistreaza recorduri de cazuri grave de COVID

02 Feb 2022 | scris de M.N.
Israelul va anula permisul verde în majoritatea locurilor deși înregistreaza recorduri de cazuri grave de COVID

Cabinetul israelian al coronavirusului a decis să desființeze așa-numitul program de pașapoarte verzi pentru majoritatea locurilor de divertisment, inclusiv hoteluri, restaurante, săli de sport și cinematografe, eliminând efectiv barierele de intrare pentru cei nevaccinați.

 

Noua politică va intra în vigoare duminică și va lăsa dovada vaccinării în vigoare pentru evenimente „cu risc semnificativ mai mare de infectare”, cum ar fi nunți și petreceri.

De asemenea, cabinetul a decis să renunțe la cerința de a prezenta un test PCR la ieșirea din țară. Pasagerii care sosesc, totuși, ar trebui să prezinte un test negativ.

În urma recomandărilor Ministerului Sănătății , cabinetul a anulat data de expirare a pașapoartelor verzi pentru oricine a primit o a treia sau a patra doză de vaccin, ceea ce înseamnă că acele permise ar fi valabile pe termen nelimitat. Dar pentru persoanele care au primit doar două doze sau care s-au vindecat de virus, dar nu sunt vaccinate, permisul va fi valabil doar patru luni de la data celei de-a doua doze sau de la vindecare.

Miniștrii au susținut că nu există nicio justificare epidemiologică pentru extinderea programului, care s-a dovedit, de asemenea, ineficient în încurajarea vaccinării.

„Nu există o logică medicală și epidemiologică în trecerea verde și mulți experți sunt de acord. Ceea ce există este o pagubă directă a economiei, a funcționării zilnice și este, de asemenea, o contribuție semnificativă la panica în rândul publicului. Lucrez cu toate părțile pentru a elimina permisul verde și pentru a menține o rutină normală pentru noi toți.”, a scris pe Twitter ministrul ministrul Finanțelor, Avigdor Lieberman, pe 18 ianuarie.

Epidemiologul Nadav Davidovitch, care face parte dintr-un grup de experți care consiliază guvernul cu privire la Covid, a spus că modificările aduse permisului verde au sens, deoarece persoanele vaccinate pot fi re-infectate.

A continua permisul verde în același mod poate crea asigurări false”, a spus el.

Nu reduce infecțiile în spații închise, cum ar fi teatrele. Trebuie folosit în principal pentru locuri cu risc ridicat, cum ar fi spitale, case de îngrijire pentru bătrâni sau evenimente când mănânci, cânți și dansezi”.

Totuși, el a spus că ar fi „o greșeală” să renunți cu totul la permisul verde, așa cum a făcut Israelul în iunie 2021, pentru a il restabili atunci când cazurile au crescut din nou.

Grupul de lucru a mai recomandat ca chiar și persoanele nevaccinate să se poată îmbarca într-un zbor din Israel fără un test de coronavirus, cu condiția ca țara lor de destinație să nu solicite unul.

Bennett a promis că va evita închiderile stricte pe care israelienii le-au suportat la începutul pandemiei, înainte ca lansarea vaccinului să fie finalizată.

Record de cazuri grave

Schimbarea vine pe măsură ce cazurile de Covid-19 continuă să rămână la maxime istorice, Israelul raportând marți un nou număr record de cazuri severe de COVID-19 de la începutul pandemiei. Ministerul Sănătății spune că mulți pacienți în stare gravă se recuperează rapid, prin urmare numărul total este încă stabil, iar numărul de reproducere a virusului continuă să scadă indicând o scădere a răspândirii în comunitate.

Israelul a înregistrat 67.580 de noi infecții, marcând o scădere ușoară față de cifra de luni de 74.312, media mobilă continuându-și continuă tendința de scădere.

Ministerul a adăugat că 1.099 de pacienți sunt în stare gravă, dintre care 241 sunt ventilați. Numărul reprezintă un vârf zilnic de 218 noi pacienți grav bolnavi - cea mai mare creștere într-o singură zi de la începutul pandemiei.
Între timp, 19 pacienți au murit doar duminică, ridicând numărul oficial de morți la 8.724.

Cel puțin 80% dintre bolnavii grav au vârsta de 60 de ani și peste, dintre care 320 nu sunt vaccinați, 107 (30%) sunt vaccinați parțial și 33 (10%) sunt vaccinați complet. Dintre pacienții grav sub 60 de ani, 4 nu sunt vaccinați, 4 parțial vaccinați și 1 nu este vaccinat deloc.

 

Surse: Haaretz, Ynet

Alte stiri din Externe

Ultima oră