În plin haos provocat de Brexit, alegerile europene din acest an debutează pe teritoriul primului stat membru din istoria Uniunii Europene (UE) ai cărui cetățeni au votat, în majoritate, pentru ieșirea din Uniune, o retragere care a fost programată inițial să aibă loc înainte de aceste alegeri percepute drept cruciale.
Marea Britanie nu ar fi trebuit să participe la acest vot, dar este obligată, întrucât Brexitul a fost amânat până la 31 octombrie.
Astfel, cetățenii britanici vor vota pentru a trimite în Parlamentul European 73 de deputați europeni. De altfel, participarea Marii Britanii la scrutin a anulat și distribuția mandatelor pe care Parlamentul European o aprobase în condițiile post-Brexit și în care dimensiunea legislaturii era redusă de la 751 membri la 705.
Aşadar, primii dintre cei 427 de milioane de alegători europeni care se prezintă la vot sunt britanicii şi olandezii, care vor face acest lucru joi, 23 mai.
Vineri vor vota alegătorii din Irlanda, iar sâmbătă cei din Slovacia, Letonia şi Malta.
În Cehia votul se va desfăşura în două zile, vineri şi sâmbătă.
Restul de 21 de state, inclusiv Germania, Franța și România, vor deschide urnele duminică, 26 mai.
În România, alegerile pentru Parlamentul European vor coincide și cu un referendum național organizat pe tema justiției la inițiativa președintelui Klaus Iohannis. Ultimele urne se vor închide în Italia, duminică, la ora 23:00.
Anul acesta, alegerile europene vor avea loc la 40 de ani de la primul scrutin organizat pentru Parlamentul European, singura instituție transnațională aleasă prin vot direct de către cetățeni.
Potrivit proiecțiilor Politico Europe bazate pe sondaje naționale, alegerile din Marea Britanie vor fi câștigate de Partidul Brexit al lui Nigel Farage, care va obține 25 din cele 73 de mandate, urmat de Partidul Laburist – 15, Partidul Liberal Democrat – 12 și Partidul Conservator – 7.
În Olanda, cetățenii vor vota pentru a trimite în Parlamentul European 26 de eurodeputați, între care s-ar putea regăsi și Frans Timmermans, candidatul Socialiștilor Europeni pentru funcția de președinte al Comisiei Europene, însă scrutinul nu este unul lipsit de emoții pentru actualul prim-vicepreședinte al Executivului european, estimările din sondaje arătând că Partidul Laburist din Olanda este la limita pragului de 5%, ceea ce înseamnă că ar putea obține maxim 2-3 de mandate în PE.
Conform Politico Europe, majoritatea celor 26 de mandate vor fi distribuite cvasi egal între forțele de centru-dreapta și de centru, conservatorii urmând să obțină 5 mandate, la fel ca și partidul liberal al premierului Mark Rutte, formațiunea lui Frans Timmermans fiind cotată la 3 mandate.
Deputații în Parlamentul European sunt aleși o dată la cinci ani.
Parlamentul reprezintă interesele cetățenilor UE la nivel european și este singura adunare transnațională din lume aleasă prin vot direct.
Parlamentul alege președintele Comisiei Europene și numește comisarii (în calitate de colegiu), care trebuie să îi dea seamă pentru acțiunile lor.
El adoptă legi pentru protecția noastră și bugete în numele nostru. Parlamentul ne reprezintă în străinătate și dă curs petițiilor noastre.
Discursul deputaților dă formă agendei politice și sociale, susținând valorile consacrate în Tratatul privind Uniunea Europeană.
UPDATE 23 mai, ora 22:30
Alegerile europene s-au încheiat în Olanda: Partidul lui Frans Timmermans, dat câștigător în sondaje după cea mai mare prezență la vot din ultimii 30 de ani
UPDATE 24 mai, ora 08:00
Vineri, scrutinul din cadrul alegerilor europarlamentare 2019 se desfășoară în Irlanda și în Cehia. În Cehia, procesul electoral se întinde pe două zile, va continua și sâmbătă.