Franţa a efectuat cu succes o misiune aeriană de simulare a unui atac atomic, anunţă Ministerul francez al Apărării, în contextul creșterii tensiunilor dintre Statele Unite şi Rusia din cauza Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), în care ambele părți și-au suspendat obligațiile care decurg din acord, producând riscul începerii unei noi curse a înarmărilor.
Un avion militar Rafale B a decolat luni din Baza aeriană Saint-Dizier (regiunea Haute-Marne), pentru a efectua o misiune de 11 ore “care a inclus toate etapele specifice ale unei operaţiuni de disuasiune nucleară”, a comunicat marţi Ministerul Apărării de la Paris, citat Le Figaro.
Misiunea a inclus un zbor la altitudine mare, alimentări în aer efectuate de avioane C135 şi A330 Phénix, o etapă de reducere a altitudinii în zone “apărate puternic”, localizarea unei ţinte şi lansarea unei rachete de tip ASMP-A fără încărcătură nucleară, în poligonul militar Biscarosse (Landes, vestul Franţei).
“Planificate de mult timp şi efectuate cu regularitate, testele de evaluare a forţelor reprezintă o demonstraţie a fiabilităţii sistemului de armament aeropurtat. Acest succes consolidează credibilitatea tehnico-operaţională a capabilităţilor de disuasiune”, subliniază Ministerul francez al Apărării, încheie sursa citată.
Simularea de către Franţa a unui atac cu bombă atomică intervine în contextul amplificării tensiunilor între Statele Unite şi Rusia din cauza Tratatului privind Forţele Nucleare Intermediare (INF).
Franța, alături de Marea Britanie, este una dintre cele două puteri nucleare din Europa, însă cu un arsenal incomparabil inferior Statelor Unite și Rusiei.
Statele Unite și Rusia și-au anunțat decizia de a se retrage din Tratatul FNI (Forţe nucleare intermediare) semnat în 1987 privind armele cu rază medie de acțiune. Acest tratat, semnat cu 32 de ani de către Ronald Reagan și Mihail Gorbaciov, viza eliminarea tuturor rachetelor de croazieră și a rachetelor balistice americane și ruse cu raze cuprinse între 500 și 5500 de kilometri.
Washingtonul acuză Moscova de mai multe luni că încalcă acest acord, introducând în arsenalul său militar rachete Novator 9M729 (SSC-8 pentru NATO), scrie Le Figaro.
Moscova a admis recent existenţa acestor rachete dar a negat că ar încălca Tratatul FNI.
Drept răspuns la decizia SUA de a începe retragerea din tratat în curs de șase luni, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat că țara sa își suspendă participarea la Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare și a transmis că Moscova va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice, cerându-le miniștrilor să nu demareze negocieri de dezarmare cu Washingtonul.